Sanatın öz benlik üzerindeki yeri, işlevi ve iyileştirici özelliğine psikanaliz bir yaklaşım
An approach of psychoanalysis to the place, function and healing properties of art on the self
  1. Tez No: 592549
  2. Yazar: ARİF DEMİREL
  3. Danışmanlar: DOÇ. MUSA KÖKSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Psikoloji, Fine Arts, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Benlik, Psikanaliz, Katarsis, Bilinç, Sanat, Ego, Psychoanalysis, Catharsis, Consciousness, Art
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu araştırmada, sanatçıların hayat hikâyeleri ve eserlerinden yola çıkarak yapılan analizler ile kişinin gerçeklikle baş edemediği durumlarda, sanatın bir savunma mekanizması işlevi gördüğünü, egonun ihtiyaç duyduğu dengeyi sağlamakta sanatsal faaliyetlerin önemli bir rol oynadığı savunulmaktadır. Günlük yaşantımızda bilinç dışındaki duyguların ön bilince çıkması sıklıkla görülür. Bu duygular bilinçte var olmaya çalışırken, bireyin değer yargılarına ve ahlak kurallarına göre şekil alır. Sanat yönü gelişmiş bireylerde ise duyguların dışa vurumu, bireyin sanatsal çözümlemesine göre şekil alabilir. Sanatçı, davranışlarına yansıtamadığı psikolojisini, resimlerine, romanlarına, yaratıcı yönüyle başka bir duruma aktarır. Bu şekilde idden gelen istekleri belli ölçüde doyurabilir. Bir süreliğine travmatik yaşantıları bilinçten uzaklaştırabilir. Bilinçaltını sanata aktararak hem üretimini arttırabilir hem de kendini gerçekleştirebilir. Sanat burada, organizmanın içsel ve dışsal uyaranlar karşısında benliğin ihtiyaç duyduğu dengeyi sağlayabilmesi için bir nevi savunma mekanizmalarının işlevine hizmet etmiştir. Ayrıca eserin oluşum sürecinde ve bitiminde alınan haz sanatçıda olduğu kadar izleyicide de arınma etkisi oluşturabilir. Ancak bu arınma kalıcı bir arınma değildir. Kesin çözüm, duyguların içten geldiği gibi karşılanmasıdır. Yine de arınma ihtiyacımızı bir nebze giderip öz benliğimizi korumaya ve devam ettirmeye ihtiyaç duyduğumuzda sanata yönelmek doğru bir tercih olacaktır. Bu çalışmada, nitel bir araştırma deseni olan durum (örnek olay) deseninden yararlanılmıştır. Veriler, betimsel araştırma yöntemlerinden biri olan literatür tarama yöntemi ile toplanmıştır. Kaynaklar, sanatçıların yaşam öyküleri, mektupları, anıları, itirafları, otobiyografileri ve onlar hakkında yazılmış makalelerin analizinden oluşmaktadır. Araştırmanın örneklem modelini, resim, heykel, tiyatro ve sinema gibi sanat dallarının sanatçı ve izleyici üzerindeki davranış değişiklikleri meydana getirir. Evren modelini ise arınmak için sanattan faydalanan insanlar oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, based on the life stories and works of the artists, I believe that art can serve as a defense mechanism in cases where one cannot cope with reality. I argue that artistic activities play an important role in ensuring the balance that the ego needs. In our daily life, it emerges when conscious emotions emerge into pre-consciousness. These emotions take shape according to the existence of consciousness, individual's value judgments and moral rules. In advanced and advanced art, the expression of emotions is shaped according to the individual's improved analysis. The artist transfers his psychology, which he cannot reflect to his behavior, to his paintings, novels and other situations with his creative aspect. In this way, the requests from the id can be fed in a certain way. It can remove traumatic experiences from consciousness. By transferring the subconscious to art, it can both increase its production and realize itself. Art here serves as a kind of defense system system so that organizations can achieve the balance I want when I want it for the stimuli of internal and external. He also created the artist who prepared the formation and the treasure at the end of the work. But this purification is not a permanent purification. The definitive solution is to receive emotions as they come from within. Nevertheless, when we need to eliminate our need for purification and need to protect and maintain our own self, it will be the right choice to turn to art. In this study, a qualitative research design case (case study) was used. The data were collected through literature screening method which is one of the descriptive research methods. Resources consist of artists' life stories, letters, memoirs, confessions, autobiographies and articles about them. The sampling model of the research creates behavioral changes on the artist and the audience of art branches such as painting, sculpture, theater and cinema. The universe is created by people who use art to cleanse