Bazı tohum uygulamalarının ayçiçeği (Helianthus annuus l.) tohum kalitesi ve bitki gelişimine etkisi üzerinde araştırmalar
Researches on the effects of some seed treatments on seed quality and plant development of sunflower (Helianthus annuus l.)
  1. Tez No: 592577
  2. Yazar: SHAHRZAD KAZEMI AFSHAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ESEN ÇELEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: ayçiçeği, priming, kaplama, GA3, KNO3, NaCl, sunflower, priming, coating, GA3, KNO3, NaC
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tohumluk Bilimi ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim ve Teknoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Tohumun gücünü (vigor) arttırmak, çimlenmeyi hızlandırmak ve homojenleştirmek için farklı şekillerde uygulama alanı bulunan priming ve bazı tohum kaplama uygulamaları ile tohum gücünde önemli artışlar gerçekleştirmek mümkün olmaktadır. Yapılan bu çalışma ile; kontol, kaplama, priming NaCl, priming KNO3, GA3 + kaplama, priming (NaCl) + GA3 + kaplama, ve priming (KNO3) + GA3 + kaplama gibi bazı ekim öncesi tohum uygulamalarının ayçiçeğinin çimlenme oranı ve çimlenme zamanı ile bazı karakterleri üzerine olan etkinliklerinin farklılıklar gösterdiği belirlenmiştir. Elde edilen bulguların değerlendirilmesiyle ayçiçeği tohumunda Priming KNO3+GA3+kaplama uygulaması ile Priming KNO3 uygulamasının ekim öncesinde tohumların çimlenme oranını, bitkide dane verimini ve dekara dane verimini arttırdığı, ortalama çimlenme zamanını ise kısalttığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
It is possible to achieve significant increases in seed vigor with priming and some seed coat treatments to increase seed vigor, speed up germination and homogenize. With this study; the effect of some pre-planting seed applications such as control, coating, priming NaCl, priming KNO3, GA3 + coating, priming (NaCl) + GA3 + coating, and priming (KNO3) + GA3 + coating on germination rate, germination time and some yield characteristics of sunflower had differences. It was determined that priming KNO3+GA3+seed coating treatment and priming KNO3 treatment increased the germination rate, plant grain yield and grain yield per decare. Also, they shortened the average germination time.