Türk vergi sisteminde fatura uygulaması
Invoice application in Turkish tax system
  1. Tez No: 592620
  2. Yazar: ONUR GÖK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP ARIKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Vergi Sistemi, Fatura, Maliye, Turkish Tax System, Invoice, Finance Page
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mali Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Türk vergi mevzuatına göre, bir işlemin vergilendirilebilmesinde bu işleme ilişkin verginin doğmasına sebebiyet veren olay ve bu olaya ilişkin işlemlerin gerçek mahiyeti önem arz etmektedir. Mükellef beyanının doğruluğuna ilişkin yapılacak kontrollerde verginin doğmasına sebebiyet veren olay ve bu olaya ilişkin işlemlerin doğruluğu yemin hariç olmak üzere her türlü ispat aracı ile ispatlanabilecektir. Söz konusu ilke hem idare hem de mükellef yönünden geçerlidir. Delil serbestisinin belge düzeni, tanık ifadeleri ve yemin olmak üzere istisnalarının olduğu doktrinde kabul edilmiştir. Böylelikle kayıtların dayandırıldığı belgeler kanuna göre maddi delil olarak kabul edilebilir. Mükellefin ileri sürdüğü savın vergi idaresi veya yargı organları tarafından kabul edilebilmesi için ilke olarak kanunda belirtilen bu belgelerin usulüne uygun düzenlenmesi gerekir.. Dolayısıyla mükellefler vergilendirme ile ilgili işlemlerini kanunda belirtilen şekilde belgeye bağlamak ve bu belgeleri de belirli bir düzen içerisinde defterlere kaydetmek zorundadır. Ancak bu şekilde delil serbestisinin istisnası olan belgeler, mükellefler tarafından ispat vasıtası olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
According to Turkish tax legislation, the event causing the taxation of a transaction and the real nature of the transactions related to this event are important for taxation of a transaction. The accuracy of the taxpayer's declaration and the event that causes the tax to occur will be proved by any means of proof except the oath. This principle applies to both the administration and the taxpayer. The doctrine that the freedom of evidence has exceptions, including document order, witness statements and oath, has been accepted. Thus, the documents on which the records are based can be accepted as material evidence according to the law. In order for the taxpayer's claim to be accepted by the tax administration or judicial bodies, in principle, these documents should be duly issued. Therefore, taxpayers are obliged to bind their taxation procedures to the document as specified in the law and to record these documents in a certain order. However, in this way, the documents that are exempt from the freedom of evidence, can be used by the taxpayers as a means of proof.