Devlet üniversitelerinde çalışan idari personelin motivasyonunu etkileyen faktörler: Erciyes Üniversitesi örneği
Factors affecting motivation of administrative staff in public universities: An Erciyes University example
- Tez No: 592629
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAŞAR AKÇA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Motivasyon, Psiko-Sosyal Motivasyon, Ekonomik Motivasyon, Örgütsel ve Yönetsel Motivasyon, Motivation, psycho-social motivation, economic motivation, organizational and managerial motivation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bartın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Çalışanın bir robot olmadığını, insanın sosyal bir varlık olduğunu farkeden kurumlar, verimlilik ve başarıyı artırma konularında en önemli adımı atmışlardır. Bu çalışmada çalışanların motivasyonunu etkileyen demografik, ekonomik, psiko-sosyal, örgütsel ve yönetsel faktörler incelenmiştir. Çalışmanın amacı çalışanların motivasyonunu etkileyen faktörlerin belirlenmesidir. Anket çalışmasında 5'li Likert Ölçeği kullanılmıştır. Çalışma Erciyes Üniversitesi'nde görev yapmakta olan 2456 idari personelden 349 idari personeli kapsamaktadır. Cinsiyet, çalışma yılı, medeni durum gibi demografik değişkenlerin motivasyonu etkilemediği görülmüştür. İleri yaştaki çalışanlarında çalışılan kurumu sahiplenme duygularının arttığı ortaya çıkmıştır. Düşük gelir düzeyine sahip personelde ücretin motivasyonu artırdığı bulgusuna ulaşılmıştır. Çalışma iklimi, örgütteki çalışma ilişkileri, övülme ve takdir edilmenin motivasyonu artıran başlıca ana sebepler olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Organizations that realize that the employee is not a robot, people realize that they are a bio-psycho-socio-spiritual entity, take the most important step in increasing productivity and success. In this study, demographic, economic, psycho-social, organizational and managerial factors affecting the motivation of the employees were examined. The aim of this study was to determine the factors that affect the motivation of the employees and to measure the effects of these factors on motivation, a questionnaire was applied. 5-item Likert Scale and Likert-type Question were used in the questionnaire. This study covers 349 of 2456 administrative staff who are on duty at Erciyes University.. Frequency and percentage calculations were performed to determine the distribution of the research group according to personal and demographic variables. I Independent sample t-test "and de one-way analysis of variance (ANOVA) i were used in parametric data to evaluate the level of differentiation depending on the independent variables. It was seen that demographic variables such as gender, working year and marital status did not affect motivation. It was observed that the feeling of possessing the institution working in older age employees increased. It was seen that the wage increased the motivation of the staff with low income level. Working climate and organization working relations, praise or appreciation were the main reasons increasing motivation.