Çocukluk çağı hodgkin ve non-hodgkin lenfomalarında serum IL-13 düzeylerinin ilk tanıda, remisyonda ve eğer gelişi rse relapsta belirlenmesi, histopatolojik subtipleri ve EBV enfeksiyonu ile beraberliğinin araştırılması
Serum IL-13 levels in initial diagnosis, remission and relaps periods in childhood hodgkin and non-hodgkin lymphomas and relationship with histopathological sybtype and EBV infection
- Tez No: 59265
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLSAN YAVUZ
- Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Oncology, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Malign lenfoma, sitokinler, İnterlökin-13, Hodgkin lenfoma, non-Hodgkin lenfoma, malignant lymphoma, cytokines, interleukin-13, Hodgkin's lymphoma, non-Hodgkin's lymphoma
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Giriş:Malign lenfomaların klinik ve histopatolojik özelliklerinin serum veya dokuda artan sitokinlere bağlı olduğu düşünülmektedir. Son yıllarda IL-13'ün RS hücreleri için büyüme faktörü olduğu ve HL patogenezinde önemli rolü olduğu ileri sürülmektedir.Amaç:Bu çalışmada serum IL-13'ün ilk tanı ve remisyon dönemindeki düzeylerinin histolojik alt gruplar, evre, B semptomu, cinsiyet, laboratuvar parametreleri ve geçirilmiş EBV enfeksiyonu ile ilişkisinin araştırılması planlandı.Gereç ve Yöntem:Bu çalışmaya 12'si HL (%41) ve 16'sı (% 59) NHL tanısı alan 28 ML `lı hasta ve kontrol grubu olarak 20 sağlıklı çocuk alındı. ML'lı hastaların yaşları 3 - 17,5 yaş arasındaydı (median: 11,5 yaş) ve 15'sı kız (% 55 ), 13'ü erkekti (% 45). Kontrol grubunun 11'i (% 55) erkek, 9'u kızdı (% 45). Yaşları 2 ile 17 yaş (median:7 yaş) arasında değişmekteydi.Bulgular: Hodgkin lenfoma grubunun ilk tanı serum IL-13 değerleri kontrol grubundan anlamlı yüksekti ve remisyon sağlandığında IL-13 değerleri belirgin olarak düşmüştü. İlk tanı ve remisyon değerleri arasındaki fark istatistik olarak anlamlıydı. (p0,05). Erken ve ileri evre hastalar incelendiğinde ileri evre hastaların IL-13 düzeyi daha yüksekti ama anlamlı istatistik fark bulunmadı. B semptomları olan ve olmayan hastalarda da istatistik olarak anlamlı fark yoktu. Erkek ve kızların IL-13 düzeyleri arasında kızlarda daha yüksek olmakla beraber anlamlı istatistik fark belirlenmedi. Labaratuvar parametrelerden BK ile IL-13 arasında pozitif korelasyon saptandı. Non-Hodgin lenfomalı hasta grubunda ilk tanı değerleri kontrol grubuna göre anlamlı yüksekti(p0,05).Sonuç: Serum IL-13 düzeylerinin malign lenfomalı hastalarda özellikle NS ve BL alt gruplarda daha belirgin olmak üzere tedaviye yanıtın izleminde iyi bir kriter olduğunu düşünmekteyiz. Ayrıca bu çalışmamızın pediatrik yaş grubunda yapılan ilk çalışma olması nedeni ile orijinal olduğunu düşündük.
Özet (Çeviri)
Background:Clinical and histopathological features of malignant lymphomas are thought to be due to increased cytokines in serum or tissue. In recent years, IL-13 has been suggested as a growth factor for RS cells and has an important role in the pathogenesis of HL.Aim: To investigate of serum IL-3 levels of malignant lymphomas patients in the initial diagnosis and remission periods If there are any relationship between histological sub-groups, gender, stage, laboratory parameters and the previous EBV infection.Material and Method: This study was conducted with 28 ML patients ( 12 HL and 16 NHL) and 20 healthy volunteers. Patients? ages were between 3 to 17.5 years (median: 11.5 years). Out of 15 was girl and out of 13 were boys. The healthy subjects? ages were between 2-17 years (median:7 years). Out of 11 were boys and out of 9 were girls.Results: The initial IL-13 levels were found much higher than control in HL group. The differency between the initial diagnosis and remission periods was statistically significant. (p 0.05) in HL patients in terms of gender, histological subtype, B symptoms, advanced stage and serum IL-13 levels. There was positive correlation between WBC and IL-13 levels in HL group. Statistical significant difference was not found (p> 0.05) between the initial and remission periods in NHL. Serum IL-13 levels were found much higher in the initial diagnosis than remission period of BL and non Burkitt B cell NHL subgroups. Only in BL group, Statistically significant difference was found between the levels of the initial and remission periods (p 0.05).Conclusion: IL-13 was considered an important criteria to monitor response of treatment in patients of malign lymphoma , especially for NS and BL subgroups. We have thought that our study is original, because the proposed study of childhood lymphomas has not been conducted until now related to the serum IL-13 levels.