İnsan timus dokusunda endotel adhezyon reseptörleri dağılımının immünohistokimyasal yöntemle ışık mikroskobu düzeyinde incelenmesi
Distribution of endothelial cell adhesion receptors in human tymus at light microscopic level
- Tez No: 59266
- Danışmanlar: PROF.DR. ÜLKEN ÖRS
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Morfoloji, Morphology
- Anahtar Kelimeler: thymus, immunohistochemistry, endothelial cell, thymocyte, epithelial cell
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Timusun başlıca işlevi, göç eden öncül hücrelerin olgun T lenfositlere farklanmasını sağlamaktır. Öncül hücrelerin timusa giriş ya da olgunlaşan T lenfositlerin organdan çıkış yolları ile ilgili organın yapısına yönelik çalışmalar sürdürülmektedir. Bu çalışmada hücre adezyon reseptörlerinden endoteli işaretlediği bilinen, ancak daha önce timusa ait damarların endotelindeki dağılımı saptanmamış olan bir grup seçildi. Bunlar anti-CD9, anti-CD31, anti-CD32, anti-CD36, anti-CD44, anti-CD98, anti-CD100, anti- CD109, anti-CD146 ve anti-CD151 monoklonal antikorlarıdır. Bu moleküllerin timus dokusundaki dağılımı indirekt immunoperoksidaz yöntemi kullanılarak gösterildi. Çalışma kapsamında incelenen hücre adezyon reseptörlerinin, işaretlenme yoğunlukları, farklılıklar gösteriyordu. Bunlardan CD9, CD31, CD32, CD98, CD109, CD146 ve CD151'in tüm damar çeşitlerinin endotel hücrelerinde bulundukları gösterildi. Diğer üç reseptör (CD36, CD44, CD100) başlıca küçük damarların endotel lerinde yerleşiyordu. Bu reseptörleri göstermek için geliştirilmiş olan anti-CD31, anti-CD36, anti- CD44 ve anti-CD98 monoklonal antikorların damarların yalnızca endotel hücrelerini işaretlerken düz kas hücrelerini işaretlemedikleri dikkati çekti. Anti-CD9, anti-CD32, anti-CD100, anti-CD109, anti-CD146 ve anti-CD151 monoklonal antikorlar ise endotel hücreleriyle birlikte damar düz kas hücrelerini işaretliyordu. CD31 reseptörünün endotel hücreleri ile sınırlı bir doku dağılımı vardı. Diğer reseptörlerin, endotel hücreleri dışındaki dokularda da bulunduğu gösterildi. Medullar epiteliyal hücreler anti-CD9, anti-CD98, anti-CD100 ve anti-CD146 monoklonal antikorlarla işaretlendi. Anti-CD98 monoklonal antikor aynı zamanda kortikal epiteliyal hücreleri de boyadı. Perivasküler alanları çevreleyen epiteliyal hücrelerde bulunan CD9, CD146 ve CD151 bu alanların sınırlarını belirleyerek daha kolay tanımlanmasını sağlamaktaydı. Anti-CD100 monoklonal antikor, subkapsüler alanda yerleşmiş epiteliyal hücreleri işaretliyordu. CD9 ve CD44 antijenleri kortikal timositlerin bir bölümünde bulunuyordu. Medulladaki timositlerin hepsi anti-CD44 monoklonal antikorla işaretlendi. Anti-CD9, anti-CD32 ve anti-CD146 monoklonal antikorları Hassal cisimleri ile pozitif reaksiyon verdi. İncelenen antijenlerin doku dağılımına ait bulgular orijinal niteliktedir ve ileride yapılacak çalışmalar için temel oluşturabilecektir.Anahtar Kelimeler Timus, hücre adezyon reseptörleri, endotel, immunohistokimya, indirekt immunoperoksidaz.
Özet (Çeviri)
Thymus is a primary lymphoid organ that is essential for the differentiation of T lymphocytes. T lymphocyte differentiation is the process by which bone marrow derived precursors enter the thymus and develop into mature T lymphocytes and then they are released into the periphery. The distributions of 10 monoclonal antibodies that were reactive with endothelial cells but not demonstrated in the thymus before, were studied by using immunohistochemical techniques. Anti-CD9, anti-CD31, anti-D32, anti-CD98, anti-CD109, anti-CD146 and anti-CD151 monoclonal antibodies were reactive with the endothelial cells of all types of vessels. Other 3 CD (cluster of differentiation) proteins (CD36, CD44, CD100) were expressed with microvascular endothelium. Endothelial cells expressed CD31, CD36, CD44, CD98 but these CDs were not reactive with the smooth muscles of the same vessels. Anti-CD9, anti- CD32, anti-CD100, anti-CD109, anti-CD146 and anti-CD151 monoclonal antibodies were reactive both the endothelial cells and the smooth muscle of the vessels. CD31 was demonstrated only in the endothelial cells. Anti-CD9, anti-CD98, anti-100, anti-CD146 monoclonal antibodies were reactive with the medullar epithelial cells. Anti-CD98 monoclonal antibodies were also reactive with the cortical epithelial cells. Only the subcapsular epithelial cells expressed CD100 protein. Perivascular area was identified by anti-CD9, anti-CD146, anti-CD151 monoclonal antibodies. Some of the cortical thymocytes expressed CD9, CD44 and all of the medullar thymocytes expressed CD44 protein. Anti-CD9, anti-CD32, anti-CD146 monoclonal antibodies were reactive HassaFs corpuscles.