Sanat yönetimi ve ekonomisi ile ilgisinde çağdaş sanat piyasasının motivasyon gücü
The motivation power of contemporary art market in relation with the management and economy of art
  1. Tez No: 592702
  2. Yazar: LEYLA İMAMOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN EKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Çağdaş Sanat, Sanat Piyasası, Sanat Yönetimi, Sanat Ekonomisi, Kültür Endüstrisi, Meta, Manipülasyon, Motivasyon, Contemporary Art, Art Market, Art Management, Art Economy, Culture Industry, Meta, Manipulation, Motivation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
“Sanat Yönetimi ve Ekonomisi ile İlgisinde Çağdaş Sanat Piyasasının Motivasyon Gücü”başlıklı bu çalışma, sanat ve kültür birlikteliğini oluşturan etmenleri, günümüzün kültürel ekonomi politikaları içerisinde bu birlikteliğin yönlendirdiği çağdaş sanat piyasasını yönetimsel boyutlarıyla nasıl değerlendirebileceğimizi tartışmak amacındadır. Bu doğrultuda, çağdaş sanatın yer aldığı düzlem üzerindeki doğal ve yapay süreçleri değerlendirerek, çağdaş sanat piyasasını şekillendiren manipülasyonları ve motivasyonları incelemek, çalışmanın asıl amacı olan çağdaş sanat piyasasına dair yenilikçi bir bakış açısı oluşturma hedefini gerçekleştirmiş olacaktır. Çalışma, Kültür Endüstrisi, Kapitalizm ve Neo-Liberalizm ile ideolojik ve kuramsal çerçevesini oluşturmuş Postmodernizm içinde adına“çağdaş”diye adlandırdığımız güncel sanat kapsamlarının yönelim sergilediği oluşumları açılımlayarak devam eder. Bu bağlamda kültürel ekonomiler ve piyasa ilişkilerinde sanat yönetimi, kültürel ekolojiler, sanatsal manipülasyonlar, sanatta meta, meşru ve meşhur sanatı kıyaslamaları incelenerek, bir vargı çerçevesi oluşturulmak istenmektedir. Bu çalışma betimsel nitelikte bir araştırma olup, kapsamlı bir şekilde yapılan literatür tarama yöntemiyle elde edilen teorik bilgi ve belgeler ışığında gerçekleştirilen bir inceleme çalışmasıdır. Araştırmada konunun içeriğinde yer alan ana temalar dahilinde, doğrudan ve dolaylı olarak konu kapsamıyla ilintili olan kitap, makale, tez vs. kaynakların kullanıldığı homojen ve heterojen karakterli bir yöntem kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study, titled“The Motivation Power of Contemporary Art Market in Relation with The Management and Economy of Art”aims to discuss the factors that make up the unity of art and culture and how we can evaluate the contemporary art market directed by this unity in today's cultural economic policies with its administrative dimensions. In this respect, by evaluating the natural and artificial processes on the plane of contemporary art, the manipulations and motivations shaping the contemporary art market will be realized and the objective of this study will be to create an innovative perspective on the contemporary art market. The study continues by opening up the formations in which the contemporary art contexts, which we call“contemporary”within the Cultural Industry, Capitalism and Neo-Liberalism and within the postmodernism, which has formed its ideological and theoretical framework, are oriented. In this context, art management in cultural economies and market relations, cultural ecologies, artistic manipulations, meta in art, comparisons of legitimate and famous art, it is aimed to establish a framework of conclusions. This study is a descriptive study and it is a study conducted in the light of theoretical knowledge and documents obtained by comprehensive literature search method. Within the scope of the main themes in the content of the research, books, articles, theses, etc. are directly and indirectly related to the scope of the subject a homogeneous and heterogeneous method was used.