Adıyaman ili kum-çakıl kırma eleme ve yıkama tesislerinin çevresel etkileri ve çözüm önerileri
Environmental impacts and solution proposals of sand-gravel crushing screening and washing facilities in adiyaman
  1. Tez No: 592722
  2. Yazar: HASAN BOZBAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KAMİL BAHAÜDDİN VARINCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kırma-eleme-yıkama tesisi, çevresel etki değerlendirmesi (ÇED), emisyon, Adıyaman, crushing-screening plant, environmental impact assessment (EIA), emission, Adıyaman
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Kırma, eleme ve yıkama işlemlerinden en az birini yapan tesisler Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliği hükümlerine tabidir. Yönetmeliğe göre Ek-1 listesinde (Çevresel Etki Değerlendirmesi Uygulanacak Projeler Listesi) bulunan tesisler Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu hazırlamakla yükümlü olup Ek-2 listesinde (Seçme-Eleme Kriterleri Uygulanacak Projeler Listesi) bulunanlar ise ÇED gereklidir veya ÇED gerekli değildir kararı verilebilmesi için seçme, eleme kriterlerine tabidir. Adıyaman ilinde şartlara ve mevsime göre değişmekle birlikte 15'in üzerinde kırma, eleme ve yıkama tesisi bulunmaktadır. Bu tesisler yılda 30 bin ilâ 150 bin ton arasında değişen kapasiteleriyle faaliyet göstermektedirler. Bu çalışmada; Adıyaman ilinde bulunan kırma, eleme ve yıkama tesislerinin mevcut durumlarının belirlenmesi, mevcut çevresel sorunlarının tespit edilerek çözüm önerilerinin getirilmesi amaçlanmıştır. Yöre için yaygın bir yapılabilirliğe sahip olan bu tesislerin çevresel etkilerinin değerlendirilmesi konusu işletme esnasında oldukça önemli bir konuyu oluşturmaktadır. Bu kapsamda mevcut tesislerin tümüne ziyaret gerçekleştirilmiş ve çevresel sorunları tespit edilmeye çalışılmıştır. Sonuçta en sık karşılaşılan sorunların yıkama suları, emisyon ve tehlikeli atıklar üzerine yoğunlaştığı görülmüştür. Bu sorunların çözümüne yönelik olarak çevre mevzuatı uyarınca değerlendirmelerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Facilities that perform at least one of the processes of crushing, screening and washing are subject to the provisions of the Environmental Impact Assessment (EIA) Regulation. According to the Regulation, the facilities in the list of Annex-1 (List of Projects to be Implemented the Environmental Impact Assessment) are obliged to prepare an Environmental Impact Assessment Report and those in the Annex-2 list (Projects subject to the Selection and Screening Criteria) are subject to selection and screening criteria to be decided either an EIA is required or EIA is not required. There are more than 15 crushing, screening and washing facilities in Adiyaman province depending on the conditions and seasons. These facilities operate with capacities ranging from 30 thousand to 150 thousand tons per year. In this study; it is aimed to determine the current situation of crushing, screening and washing facilities in Adıyaman province, to determine the current environmental problems and to propose solutions. The assessment of the environmental impacts of these facilities, which have a common feasibility for the region, is a very important issue during the operation. Within this scope, visits were made to all existing facilities and environmental problems were tried to be determined. As a result, it was observed that the most common problems were concentrated on washing water, emissions and hazardous wastes. In order to solve these problems, evaluations have been made in accordance with environmental legislation.