Gebe bilgilendirme sınıfları eğitimlerinin doğum korkusu ve doğum yöntemi seçimine olan etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of pregnancy information classes trainings on birth fear and birth method selection
  1. Tez No: 592754
  2. Yazar: SÜHEYLA SAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FUNDA YILDIRIM BAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Doğum korkusu, doğum yöntemi tercihi, gebe eğitimi, Fear of childbirth, method of birth choice, pregnant education
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Sağlık hizmetlerindeki gelişmelerle beraber gebelik, doğum ve doğum sonu süreçler günümüzde daha az komplikasyonlara yol açmasına rağmen doğum eylemi gebeler tarafından merak edilen bir olay olup bu durum, gebelerde belirsizlikten kaynaklı bir korkuya neden olur. Bunların neticesinde ise gebelik süresince doğum korkusuna bağlı gelişen olumsuz düşünceler doğumun olumsuz bir deneyime dönüşmesine ve birçok gebenin bu korku nedeniyle isteğe bağlı sezaryeni tercih etmesine neden olabilmektedir. Bu nedenle gebelerin doğum öncesi eğitim almaları önemlidir. Bu çalışmada GBS eğitimlerinin doğum korkusu ve doğum yöntemi seçimine olan etkisini ortaya çıkarmak hedeflenmiştir. Araştırma Aralık 2017- Temmuz 2018 tarihleri arasında Isparta İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Isparta Şehir Hastanesi bünyesinde oluşturulan Gebe Okulu Sınıfında yürütülmüştür. Veriler anket formu ve Gebelik Doğum Korkusu ölçeği ile eğitimden önce ve tüm eğitimler tamamlandıktan sonra 2 aşamalı olarak toplanmıştır. Çalışmaya başlamadan önce olması gereken minimum örneklem büyüklüğü nnim≈38 olarak hesaplanmıştır (G Power 3.1.9.2 versiyonu α=0,05; 1-β=0,85). Çalışmaya toplam 53 gebe alınmıştır. Veriler toplandıktan sonra SPSS 25 (Statistical Program for Social Sciences) paket programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Verilerin normal dağılım gösterip göstermediğine Shapiro-Wilk testi ile bakılmıştır. Veriler normal dağılım göstermediği için analizde nonparametrik testler kullanılmıştır. Gebelerin tanımlayıcı bilgileri tablolarda sayı, yüzdelik dağılımları şeklinde verilmiştir. Ortanca ve sıra ortalamalarına ek olarak da aritmetik ortalamalar standart sapma ile beraber verilmiştir. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde; gruplar arası farklılığı test etmede bağımsız Mann-Whitney U testi ve 2'den fazla gruplara arasındaki karşılaştırmalarda ise Kruskal-Wallis H testi yapılmıştır. Bağımlı (pairwise) iki örneklem karşılaştırılmasında Wilcoxon signed-rank testi uygulanmıştır. Tüm karşılaştırmalarda α yanılma düzeyi 0.05 olarak alınmıştır. GDKÖ toplam puan ortalamaları eğitim sonrasında eğitim öncesine göre anlamlı olarak azalmıştır. Eğitim öncesi sezaryen doğum düşünen gebelerin çoğunun eğitim sonrasında normal doğum istediği görülmüştür. Sezaryen doğum düşünen gebelerin normal doğum korkusu olduğu belirlenmiştir. Çalışmamızda GBS eğitimlerinin doğum korkusunu azalttığı ve doğum yöntemi seçimini etkilediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Although developments in health care, pregnancy, childbirth and postpartum processes lead to less complications in our day, delivery is a concern for pregnant women and this causes fear of uncertainty in pregnant women. As a result of these, negative thoughts related to the fear of birth during pregnancy may cause birth to turn into a negative experience and many pregnant women may prefer voluntary cesarean because of this fear. Therefore, it is important that pregnant women receive prenatal education. In this study, it is aimed to reveal the effect of Antenatal Education Class trainings on the fear of birth and the choice of method of delivery. The research was conducted between December 2017 and July 2018 in Isparta City Hospital Antenatal Education Class. The data were collected in two steps before the training with the questionnaire form Pregnancy and Birth Fear scale and after all the trainings were completed. The minimum sample size required before starting the study was calculated as nnim≈38 (G Power 3.1.9.2 version α = 0.05; 1-β = 0.85). A total of 53 pregnant women were included in the study. After the data were collected, SPSS 25 (Statistical Program for Social Sciences) was used. Shapiro-Wilk test was used to determine whether the data showed normal distribution. Since the data did not show normal distribution, nonparametric tests were used. The descriptive information of the pregnant women is given in the form of numbers and percentages in the tables. In addition to the median and rank averages, arithmetic means are given with standard deviation. In the evaluation of the data obtained; Independent Mann-Whitney U test was used to test the difference between the groups and Kruskal-Wallis H test was used for comparisons between more than 2 groups. Wilcoxon signed-rank test was used for matched comparisons. In all comparisons, α-error level was taken as 0.05. The mean total score of the Fear and Pregnancy Fear Scale scale decreased significantly after the training. It was observed that most of the pregnant women who had a caesarean section before the training wanted normal birth after the training. Pregnant women with cesarean section thought to have normal fear of birth. In our study, it was found that GBS training decreased the fear of childbirth and affected the choice of method of delivery.