Konaklama işletmelerinde tedarik zinciri yönetimi: Kapadokya Bölgesi'nde bir araştırma
Supply chain management in accommodation: A research in Cappadocia Region
- Tez No: 592814
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HARUN ÇALHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Turizm Sektörü, Tedarik Zinciri Yönetimi, Konaklama İşletmeleri, Tourism Sector, Supply Chain Management, Accomodation Enterprises
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Tedarik zinciri yönetimi, günümüzde pek çok işletmenin en önemli işlevlerinden biri haline gelmiştir. Turizm endüstrisinin önemli unsurlarından biri olan konaklama işletmeleri de yoğun rekabet şartlarına bağlı olarak doğru tedarik zinciri yönetimi politikaları ile bir taraftan mal ve hizmetlerin kalitesini yükseltmeye çalışmakta, diğer taraftan da maliyetlerini minimum seviyede tutmaya çalışmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı konaklama işletmelerinin tedarik zinciri yönetimi uygulamalarının incelenmesi, tedarik zinciri yönetimine ilişkin temel faktörlerin belirlenmesi ve bu faktörlerin Kapadokya Bölgesi bağlamında değerlendirilmesidir. Bu amaç doğrultusunda, Kapadokya Bölgesi'nde faaliyet gösteren Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan turizm işletme ve turizm yatırım belgesi alan 103 konaklama işletmesinden olasılığa dayalı olmayan kolayda örnekleme yöntemi ile anket tekniğinden yararlanılarak 03.05.2019-15.06.2019 tarihleri arasında veri toplanmıştır. Veri toplamada Li, Ragu-Nathan, Ragu-Nathan ve Rao (2006) tarafından geliştirilmiş ölçek kullanılmıştır ve ölçek Türkçeye çevrilerek uygulanmıştır. Katılımcıların tedarik zinciri yönetimi uygulamalarının birtakım demografik ve işletme özelliklerine göre farklılık gösterip göstermediğini belirlemek için parametrik olmayan analiz tekniklerinden Mann-Whitney U ve Kruskal Wallis H testlerinden yararlanılmıştır. Analizler sonrasında, konaklama işletmelerinin tedarikçi ilişkilerine yönelik yüksek katılım göstermekle birlikte özellikle tedarikçiler ile bilgi paylaşımı konusunda ifadelere düşük katılım gösterdikleri ortaya çıkmıştır. Ayrıca konaklama işletmelerinin tedarik zinciri uygulamalarının birtakım demografik ve işletme özelliklerine göre anlamlı şekilde farklılaştığı da tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Recently supply chain management has become one of the most significant functions of business management for many companies. While accommodation companies as one of the most important components of the tourism industry with the right supply chain management policies are trying to improve the quality of goods and services under the intense competition conditions on the one hand, they also work hard to keep their cost of overall business operation at the minimum level on the other hand. Main purpose of this study is to examine supply chain management practices of accommodation, determine the major factors related to supply chain management and evaluate these factors with special references to accommodation establishments in the region of Cappadocia in Turkey. Data were collected between 03.05.2019 and 15.06.2019 from 103 accommodation enterprises registered by Ministry of Culture and Tourism with tourism management and investment certificates in the region of Cappadocia in Turkey by employing convenience sampling method of nonrandom sampling so as to achieve the purpose of this study. The scale utilized for this research developed by Li, Ragu-Nathan, Ragu-Nathan and Rao (2006) through translating it in Turkish. Mann-Whitney U and Kruskal Wallis H tests as non-parametric data analysis techniques were used to determine whether the supply chain management practices of the participants differed according to some demographic and business characteristics. The results of these analyses found that accommodation companies expressed their agreement with involving in the relations with supply chains at high level, but they stated their agreement at a low level related to sharing information with their suppliers. On the other hand, it was determined that the variables related to supply chain implementation of accommodation establishments have differed significantly according to some demographic and business characteristics.