Meme kanseri hücre hatlarında EGFR (Epidermal büyüme faktörü reseptörü) gen ekspresyonunun plazmid-bazlı mikrorna-7/kitozan kompleksleri ile baskılanmasına ilişkin in vitro çalışmalar
In vitro studies on impression of EGFR (Epidermal growth factor receptor) gene expression with plasmid-based microrna-7 / chitosan complexes in breast cancercell lines
  1. Tez No: 592855
  2. Yazar: PELİN BULUT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SUNA ÖZBAŞ TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Eczacılık ve Farmakoloji, Biotechnology, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: plazmid DNA, miRNA-7, kitozan, meme kanseri, miRNA taşıyıcı sistem, plasmid DNA, miRNA-7, chitosan, breast cancer, miRNA delivery system
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Pek çok miRNA'nın etkinlik gösterdiği meme kanserinde, miRNA-7, tümör supresör olarak kabul edilen önemli bir miRNA grubu olarak tanımlanmıştır. Ancak, miRNA'ların hedef hücrelere herhangi bir biyodegresyona uğramadan transferinde bazı zorluklar mevcuttur. Bu çalışmadaki amaç, doğal bir biyopolimer olan ve çeşitli araştırmalar sonucunda etkinliği yüksek gen taşıyıcı sistem olarak kabul edilen kitozan kullanılarak hazırlanan miRNA-7/kitozan komplekslerinin MCF-7 ve MDA-MB-231 meme kanseri hücre hatlarında EGFR gen ekspresyonunun baskılanmasına ilişkin etkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: MDA-MB-231 ve MCF-7 hücre hatlarında EGFR gen ekspresyonunu baskılayabilecek miRNA-7/kitozan kompleksleri basit kompleksasyon yöntemiyle hazırlanarak stabilite çalışmaları, partikül boyutu, zeta potansiyeli gibi karakterizasyonları yapıldı. Komplekslerin kanser hücre hatlarına transfeksiyonu sonrası hücre proliferasyon testleri yapıldı. Bulgular: miRNA-7'nin %0,25'lik kitozan çözeltisi kullanılarak farklı oranlarda hazırlanan formülasyonlarla tam kompleks oluşumu ve komplekslerin MDA-MB-231 ve MCF-7 meme kanseri hücre hatlarına in vitro transfeksiyonu sağlanmıştır. Sonuçlar: Çalışma sonucunda komplekslerin hücrelere stabil olarak taşındığı, kanser hücrelerinin yayılımını azalttığı, EGFR gen ekspresyonunun baskılandığı ve kitozan komplekslerinin miRNA için etkinliği yüksek ve güvenilir bir gen taşıyıcı sistem olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: In a large number of miRNA-driven breast cancers, the miR-7 family has been identified as an important miRNA group with tumor suppressor activity. However, there are some difficulties in transferring miRNAs to target cells without any biodegression. Purpose of this study is to investigate the effect of miRNA-7/chitosan complexes prepared by using chitosan on MDA-MB-231 and MCF-7 breast cancer cell lines in vitro on EGFR gene expression suppression. Material and Method: MiRNA-7 / chitosan complexes capable of suppressing EGFR gene expression in MCF-7 and MDA-MB-231 cell lines were prepared by simple complexation method and their characterizations such as stability studies, zeta potential particle size studies were performed. After transfection of complexes to cancer cell lines, cell proliferation tests were performed. Result: miRNA-7 using 0.25% chitosan solution in different ratios prepared with the full complex formation of the complex and MDA-MB-231 and MCF-7 in vitro transfection of breast cancer cell lines were provided. Conclusion: The result of the study, it has been proven that complexes are transported to cells stably, decrease the invasiveness of cancer cells, repress EGFR gene expression and chitosan complexes are a safe and effective carrier system for miRNA.