Video streaming with MPTCP over software defined networks
Yazılım tanımlı ağla üzerinde MPTCP ile video akışlandırma
  1. Tez No: 592856
  2. Yazar: SHADI BIKAS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜGE SAYIT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Yazılım Tanımlı Ağ (YTA), çok yollu TCP, Hizmet Kalitesi, Video akışlandırma ve Tıkanıklık kontrolü algoritması, Software Defined Networks (SDN), Multipath TCP, QoS, Video Streaming and Congestion Control Algorithms
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Bilgisayar Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgi Teknolojileri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Son zamanlarda Yazılım Tanımlı Ağ (SDN), hem akademik hem de ticari alanlar için tercih edilen bir bilgisayar ağ mimarisi haline gelmiştir. Bu yeni teknolojide, kontrol düzlemi ve veri düzlemi birbirinden ayrılmıştır. Bu ayrılık, ağın daha kolay yönetilmesini ve özelleştirilmesini sağlar. SDN mimarisinin bu özelliklerinden yararlanarak, açık yönlendirme protokolleri geliştirilebilir. Günümüzde göze çarpan bir miktarda ağ trafiği video akışını içermektedir. Gelişmiş video akışı uygulamalarında, MultipathTCP teknolojisi, istemci tarafında daha yüksek bir deneyim kalitesine (QoE) yol açan ağ verimliliğini artırmak için kullanılır. Bu tez kapsamında, SDN teknolojisini kullanan MPTCP teknolojisine sahip bir video yayın sistemi tasarlanmıştır. İlk adım olarak, MPTCP için uygun bir tıkanıklık kontrol algoritması bulmak için detaylı bir deneme çalışması yapıldı. İkinci adım olarak, ağdaki müşterilerin türüne göre hizmet kalitesi uygulanmıştır. Bu amaçla, uçtan uca video akış sistemlerinde hizmet kalitesi (QoS) analiz edilmiştir. SDN mimarisi yaklaşımlarında MPTCP teknolojisini kullanan uçtan uca bir video akış sisteminde önerilen hizmet kalitesinin, video akış istemcisinin deneyim kalitesinde bir artış sağladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Recently Software Defined Networking (SDN) has become a favored computer networking architecture for both academic and commercial domains. In this new technology, control plane and data plane have been segregated from each other. This separation leads to easier management and customization of the network. By benefiting these features of SDN architecture, explicit routing protocols can be developed. Today, a noticeable extent of network traffic involves video streams. To enhance video streaming applications, MultipathTCP technology is used.Primary advantage of MPTCP is that it increases network throughput which leads to a higher quality of experience (QoE) in the client side. In the scope of this thesis, a video streaming system with MPTCP technology that utilizes SDN technology has been designed. For this purpose, quality of service (QoS) on the end-to-end video streaming systems have been analyzed. As the first step, a detailed experiment have been performed to find a proper congestion control algorithm for MPTCP. As the second step, quality of service has been applied based on the type of the clients in the network. It has been observed that the proposed quality of service on an end-to-end video streaming system using MPTCP technology in an SDN architecture approaches provide an enhancement in the quality of experience of the video streaming client.