3B in vitro hücre kültürlerinde biyoempedans modeli
Bioimpedance model of in vitro 3D cell cultures
- Tez No: 592919
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLİN ŞENDEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: Biyoempedans, 2B ve 3B hücre kültürleri, hücre büyümesi ve çoğalması, Bioimpedance, 2D and 3D cell cultures, cell growth and proliferation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyomühendislik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
İki ve üç boyutlu (2B ve 3B) hücre kültürleri sırasında hücresel aktivitelerin karakterizasyonu doku mühendisliği uygulamalarında büyük önem taşımaktadır. Bu tez çalışmasında, hücre kültürlerinde, hücre büyümesini ve çoğalmasını izlemek amacıyla non-invaziv çoklu-elektrot tabanlı bir elektrik empedans ölçüm platformu geliştirildi. Biyoempedans ölçüm platformu, iki terminal (2T) ölçüm konfigürasyonunda kullanılan dört dikey gümüş kaplı elektrotlu dairesel bir kültür odasından yapıldı. Prostat kanser hücreleri (Du145), hücre kültür sistemlerinde (2B ve 3B) kültive edilerek hücre büyümesi ve çoğalması biyoempedans değişimlerini ölçme yoluyla incelendi. Gerçek zamanlı deneysel empedans ölçüm değerlerinin, hücre kültür süresi boyunca kolorimetrik hücre canlılık ölçümleri ile bağlantılı olarak arttığı görüldü. Bu teknik, kanser ilaç denemelerinde ve 3B biyobaskılı yapılarda hücre canlılığının çevrimiçi izlenmesi için kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
The characterization of the cellular activities during two and threedimensional (2D & 3D) cell culturing is a significant matter in a variety of tissue engineering applications. A non-invasive multielectrode based electrical impedance measurement platform was developed for monitoring cell growth and proliferation of cell cultures. The bioimpedance platform was made up of a circular culture chamber with four vertical silver coated electrodes that were utilized in two terminal (2T) measurement configurations. Prostate cancer cells (Du145) were cultured in the cell culture systems (2D & 3D) to study cell growth and proliferation by measuring the changes in impedance. The experimental results show that the impedance measurements gradually increased in time in correlation with colorimetric cell viability measurements. This technique can be used for online monitoring of cell viability in 3D bio-printed constructs and for development of new drugs.