Reclaiming power and challenging hegemony through glocalization: Smart power in Neal Stephenson's The Diamond Age; or a oung Lady's Illustrated Primer
Küyerelleşme sayesinde gücün geri kazanımı ve ekonomik egemenliğe meydan okuma: Neal Stephenson'un Elmas Çağı; ya da Genç Bir Kadının Resimli Okuma Kitabı romanında akıllı güç
- Tez No: 592994
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA ÇÖKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, American Culture and Literature
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Küyerelleşme, Boxer Ayaklanması, Yumuşak Güç, Sert Güç, Akıllı Güç, Güç Politikaları, Uluslararası İlişkiler, Çin Halk Cumhuriyeti, Amerika Birleşik Devletleri, Kendini Güçlendirme, Nanoteknoloji, Çatışma, Uzlaşma, Post Siberpunk, Nanopunk, Bilim Kurgu, Globalization, Glocalization, The Boxer Rebellion, Soft Power, Hard Power, Smart Power, Power Politics, International Relations, The People's Republic of China, The United States of America, Self-empowerment, Nanotechnology, Conflict, Consensus, Post Cyberpunk, Nanopunk, Science Fiction
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Neal Stephenson tarafından, 1995 yılında yazılan Elmas Çağı ya da Bir Genç Kızın Resimli Okuma Kitabı (Elmas Çağı) güçlü ulus-devletler tarafından kontrol edilen ve nanoteknolojinin hayatın tüm yönlerine nüfuz ettiği bir dünyayı betimleyen, siber punk tarzında bir romandır. Çin'deki Hıristiyan karşıtı bir grup tarafından, yirminci yüzyılın başında düzenlenen bir hareket olan tarihi Boxer İsyanı'na dayanan roman; küreselleşmenin getirdiği kültürel homojenleşme, yoksulluk ve kıtlık sonrası ekonomi gibi zorluklar ile ilgilenmektedir. Bu zorluklara bir cevap olarak, bu tez, Elmas Çağı romanının küyerel alanların ve kimliklerin inşasını ileri sürmesinin yanı sıra“akıllı gücün”kabul görülüp yayılmasından doğan küyerel politikaların geliştirilmesini öne sürmektedir. Bu açıdan, bu tez,“akıllı gücü”küyerelleşme sürecinin vazgeçilmez bir bileşeni olarak savunur. Elmas Çağı'nda, güç aktörlerinin yumuşak ve sert güç türlerinden -kültürel cazibe, askeri güç, baskıcı finansal yaptırımlar, diplomatik karizma gibi- uyarlanan çeşitli güç stratejilerini birleştirerek, sahip oldukları konumlarını nasıl güçlendirmeye çalıştıklarını gösterir. Gerçekte de ulus-devletlerin, dünya arenasında kültürel olarak benzersiz ve güçlü olmak için kendi özgün kültürleri etrafında dönen politikalarını ve ürünlerini oluşturmaya ihtiyaç duymalarından dolayı bu, anlaşılır bir şeydir. Tabii ki, bu kendini güçlendirme, kültürel ve tarihi farkındalık ve ulusal bütünlük ile mümkün olabilir. Aksi takdirde, pusulasız bir“küyerelleşme süreci”, çoğu zaman iç içe geçebildiklerinden dolayı yalnızca“küreselleşmenin”ihtiyaçlarına hizmet eder. Bu anlamda, bu çalışma, Boxer İsyanı'nın tarihi ve kurgusal versiyonlarını güç çalışmaları yardımıyla analiz etmeyi amaçlamaktadır. Tarihsel Boxer İsyanı ile kurgusal versiyonu arasında bir paralellik çizerek, Elmas Çağı'ndaki güç politikalarını analiz etmeyi hedeflemektedir. Boxer İsyanı'nın kurgusal olarak mizansenini, akıllı güç ve küyerelleşme'nin zaferi olarak okur. Bu bağlamda, sert ve yumuşak güç türleri, edinilen bu zaferi açıklamak ve detaylandırmak için küyerelleşme ve yerellik hakkındaki argümanlarla birlikte tanımlanmaktadır. Elmas Çağı kitabından yapılacak çıkarımlarla, güçlü ve özgür bir ulus olabilmek için birbirlerini tamamlayan“küyerelleşme”ve“akıllı gücün”bir arada kullanılmaları gerektiği iddia edilecektir. Bu nedenle, hegemonik ve sürekli kontrol altında tutan küresel güçlerin egemen olduğu bir dünyada Çin'in yükselişinin isyankâr bir eyleme bağlı olduğu söylenebilir. Bu isyan eylemi ise hızını yerel tarih, kültürel değerler ile yumuşak ve sert güç türlerinin zekice birleşiminden alan bir“akıllı güç”eylemidir.
Özet (Çeviri)
Written by Neal Stephenson in 1995, The Diamond Age or A Young Lady's Illustrated Primer (The Diamond Age) is a post-cyberpunk novel depicting a world controlled by powerful nation-states in which nanotechnology penetrates itself to all aspects of life. The novel based on the historical Boxer Rebellion, a movement that was organized by a Chinese anti-Christian group in China in the turn of the twentieth century, deals with the challenges of globalization (such as cultural homogenization, poverty, post-scarcity economics). As a response to these challenges, this dissertation argues that The Diamond Age posits the construction of glocal spaces and identities as well as the development of glocal policies through the enactment and dissemination of“smart power.”In this respect this dissertation advocates“smart power”as an indispensable component of the glocalization process. It will demonstrate how in Diamond Age, power actors try to strengthen their claimed positions by combining various power strategies adapted from soft and hard power types (such as cultural attraction, military power, oppressive financial enforcements, diplomatic charisma). This is understandable since in reality, nation-states so as to become culturally unique and powerful in the world arena, need to form their policies and products revolving around their own authentic culture. Of course, this can be unlocked through self-empowerment, cultural and historical awareness, and integrity. Otherwise, a“glocalization process”without a compass serves only for the needs of“globalization”since they are intertwined most of the time. By acknowledging various power theories, this study will analyze and compare the historical and fictional versions of the Boxer Rebellion. It intends to scrutinize the power politics inherent in the The Diamond Age by drawing a parallelism between the historical Boxer Rebellion and its fictional version. It reads the fictional victory of China in the aftermath of the Boxer Rebellion as the victory of smart power and glocalization. In this respect, hard and soft power types are defined along with globalism and locality so as to explain and to elaborate on the altered official ending of the Boxer Rebellion. Deducing from the novel The Diamond Age, it will be argued that in order to be a powerful and free nation,“glocalization”and“smart power”have to be wielded together as a combination since they complete each other. For this reason, it can be said that in a world which is dominated by hegemonic and ever-controlling global powers, the rise of China depends on a rebellious act: an act that takes its momentum from local historical, cultural values and a clever fusion of soft and hard power types: Smart Power.