Thermal and catalytic cracking of used lubrication oil
Kullanılmış motor yağlarının ısı ve katalizör ile parçalanması
  1. Tez No: 29414
  2. Yazar: ARZU TURGUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TARIK G. SOMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kullanılmış Motor Yağı, Geri Kazanım, Çevre ve Toprak Kirliliği, used Lubricating Oil, Reclaiming, Environmental Pollution-Soil
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZ KULLANILMIŞ MOTOR YA?LARININ ISI VE KATALİZÖR ÎLE PARÇALANMASI TURGUT. Arzu Yüksek Lisans Tezi, Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Tarık G. SOMBR Mayıs, 1993, 75, sayfa Kullanılmış motor yağının temizlenmesi ve tekrar kullanılması amacıyla, uygun bir yöntem geliştirilmesi için çalışılmıştır. Bu çalışma, 1. Çevre kirliliğinin bir kaynağının ortadan kaldırılması, 2. Kullanılmış motor yağının bir kısmının geri kazanılması, gibi iki yararlı amaca hizmet etmektedir. Atık yağın geri kazanılmasını sağlamak amacıyla, değişik metodlar üzerinde çalışılmıştır bu m e to d Jar aşağıda sıralanmıştır: (a) Süzme (Filtrasyon) (b) Isıl Parçalama - Kesikli Süreç (c) Isıl Parçalama ve Damıtma,(d) Damıtma ile birlikte, ısı ve katalizör ile parçalama işlemi. Yukarıda sıralanan işlemlerde, sıcaklık, basınç ve zaman değiştirilmiştir. Isıl parçalama ve damıtmayı içeren yöntem ile en iyi sonuçlar elde edilmiştir. Bu işlem, buhar basına düşük, ağır veya polimerize olmuş biieşkenlerin, kullanılmış yağdan ayrılmalarını sağlamış, moleküllerde parçalanma meydana getirerek, düşük viskoziten ürün vermiştir. Bu ürün, lıam petrolden elde edilen değişik“base stock”lardan birine fiziksel özellikleri yönünden benzemektedir. Kullanılmış motor yağı, fiziksel özelliklerinin tayini için, bazı testlere tabi tutulmuştur. Bu özellikler ASTM metodlarına göre ölçülmüştür; böylece, özgül ağırlığı ve API ağırlığı, viskozite (Saybolt ve Kinematic viskozitlere, 100 ve 210°F'da), akma noktası, parlama noktası ve yanma noktası gibi özellikler ölçülmüştür. Kullanılmamış yağ, kullanılmış (atık) yağ ve damıtma ürünlerinde bulunan katkı maddeleri ile organik gruplardaki değişimleri tayin etmek için Infrared Ânalizileri yapılmıştır. Deneylerden sonra, kullanılmış (atık) ve kullanılmamış yağlardan elde edilen ürünlerin fiziksel özellikleri birbirleri ile mukayese edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THERMAL AND CATALYTIC CRACKING OF USED LUBRICATING OIL TURGUT, Arzu M.S. in Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Tarık G. SOMER May, 1993. 75 pages. An attempt is made to develop a suitable method by which used lubricating oil could be reclaimed; this will serve two useful purposes, namely; 1 - Elimination of a pollution source, 2- Partial utilization (reclaiming) of used lubricating oil. In order to utilize this waste by reclaiming, various methods were tried; these methods are listed below: (a) Filtration, (b) Thermal Cracking - Batch Process, (c) Thermal Cracking and Distillation, (d) Thermal and Catalytic Cracking together with Distillation. mAİİ the above processes were studied estensively by changing lemperature, pressure and time. Simultaneous thermal cracking and distillation method gave good results. This process effectiveJy removed heavy OT polymerized components of iow vapor pressure from the used oil and, by reducing the molecuJar size, produced a low viscosity oil. This product was comparable in quaiity with a base stock produced from crude oii. A used automotive lubricating oil was subjected to bench tests to determine physical properties. These properties were measured using the methods of the Âmerican Society of Testing and Materiais (ÂSÎM); thus, Specific gravity and ÂPI gravity, viscosity (Saybolt and fünematic Viscosities at 100 and 210°F), pour point, flash point and fire point vere measured. Infrared Ânalysis were made to determine changes in organic groups and additives of feed sample, distillation products and unused oil. Af ter the eıperiments, base oils obtained f rom unused and used oils were compared using the properties mentioned above.