Âşûrâ gününün İslâm'daki önemi ve bugünle ilgili rivâyetlerin değerlendirilmesi
The importance of day of ashura and the evalvation of rumars about to day
  1. Tez No: 593031
  2. Yazar: RANA SENA MUTAF
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TEVHİT BAKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Âşûrâ Günü, Oruç, Muharrem, Rivayet, Days of Ashura, Fasting, Muharrem ul haram, Rumar
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bayburt Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Her dinin kendine özgü kutsal saydığı özel günler ve geceler vardır. İslam dininin de böyle kutsal saydığı, önem verdiği özel günleri ve geceleri vardır. Bu günlerden biri de Muharremin onuncu günü olan Âşûrâ günüdür. İslâm tarihine baktığımızda bugüne hamledilmiş bazı tarihi vakalar olduğu görülmektedir. Ayrıca Hz. Peygamber'in bugüne dair buyurduğu sözler de ayrı bir önem katmıştır. Bu çalışmada önemli bir gün olarak addedilen Âşûrâ günüyle ilgili rivâyetler incelenmiştir. Üç bölümden oluşan bu çalışmanın birinci bölümünde Âşûrâ gününe verilen önem, bugünün tarihsel boyutu, İslam'da, Yahudilik'te ve Şia'da Âşûrâ anlayışı detaylı bir şekilde ele alınmıştır. İkinci ve üçüncü bölümde ise buna kaynak olan rivâyetlerin sened ve metin tahlili yapılarak, sıhhat durumu ve konu ile ilgili değerlendirmeler yapılmıştır. Araştırmanın sonunda konu ile ilgili hadisler arasında sahih, zayıf ve mevzû rivâyetlerin olduğu tesbit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Every religion has own special days and nights. The religion of İslâm has such as blessed and important days and nights also. One of them is the day of Ashura that is the tenth day of Muharrem ul haram. Whn we look at the history of İslam, there are some historical cases refered to today. In addition, the Prophet Muhammed's words about today has been a pasticular importance. In this study, rumars related to the day of Ashura that is considered as an important day are examined. In the first part of this study whick has two parts, the importance given to the day of âshurâ, it's historical dimension, the understanding and implementation of Ashura in İslam, Judaism and Shi'a are discussed in detail. In the second and third part, the deed and text analysis of the rumars that are the source of this is done and evalvations related to the helth status and the isse are made. In the end of the resarch, it is found that there are outhentic, weak and fiction among the hadiths related to the subjects.