Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Araştırma ve Uygulama Hastanesi çalışanlarının şiddete maruziyet düzeyi
Level of exposure to violence of employees of Sivas Cumhuryet University Research and Application Hospital
- Tez No: 593030
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMA ÇETİNKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Şiddet, Sağlık Kurumu, Sağlık Personeli, Violence, Health Institue, Health Personnel
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Sağlık kuruluşlarındaki şiddet hasta, hasta yakınları ya da herhangi bir kişiden gelen, sağlık çalışanı için risk teşkil eden sözel saldırı, fiziksel saldırı ve cinsel saldırıdan oluşan durum olarak tanımlanmıştır. Tüm meslek grupları arasında, güç durumdaki bireylerle birebir etkileşimi gerektiren sağlık bakım sektöründe hizmet verenlerin, işyeri şiddetinin en önemli kurbanları olduğu yaygın bir şekilde kabul görmektedir Bu çalışmada Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Araştırma ve Uygulama Hastanesi sağlık çalışanlarının şiddete maruziyet düzeyi araştırılmıştır. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Araştırma ve Uygulama Hastanesinde 2.200 sağlık çalışanı görev yapmaktadır. Örneklem büyüklüğü %95 güven oranı ve %4 hata payı ile 400 kişi olarak saptanmıştır. Meslek gruplarına göre tabakalı örnekleme yöntemi uygulanmış ve her meslek grubundaki kişilerin seçimi basit rastgele örnekleme yöntemi ile yapılmıştır. Veriler çalışmaya katılanların onamı alınarak toplanmıştır. Veri analizi SPSS Version 23.0 programında yapılmıştır. Çalışma giriş ve sonuç bölümü dışında üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde şiddet kavramı, şiddeti açıklayan kuramlar, şiddetin sebepleri ve türleri hakkında kısa bilgiler verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde iş yerinde şiddet, sağlık kuruluşlarında şiddet, şiddetin boyutu, sebepleri, etkileri, önlenmesi, ülkemizdeki yasal mevzuat ve yapılan çalışmalara bilgiler verilmiş, üçüncü bölümünde ise araştırmanın tipi, yeri, evren örneklem, veri değerlendirme yöntemi ve bulgularına yer verilmiştir. Çalışma şiddettin sağlık kurumlarında etkilerini ortaya koymaktadır. Şiddeti kontrol aracı olarak kullanmanın toplumda olumsuz etkilerini araştırarak en aza indirgeyip her anlamda sağlık personelinin rahat, güvenilir ve refah içinde görevlerini yapmaları için gerekli ortamın sağlanması çok önemlidir. Bu çalışmanın sonucunda Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Araştırma ve Uygulama Hastanesi sağlık personellerinin şiddet maruziyet düzeyi değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Violence in health facilities is defined as the situation consisting of verbal assault, physical assault and sexual assault, which is a risk for the health care worker, from patients, their relatives or any other person. It is widely accepted among all occupational groups that the healthcare workers who require one to one interaction with the most vulnerable individuals are the most important victims of workplace violence. In this study, the level of exposure to violence on healthcare workers of Sivas Cumhuriyet University Health Services Research and Practice Hospital was investigated. Sivas Cumhuriyet University Health Services Research and Application Hospital employs 2,200 health workers. The sample size was found to be 400 with a confidence rate of 95% and a margin of error of 4%. Stratified sampling method is applied according to occupational groups and simple random sampling method was used for the selection of persons for each occupational group. The data were collected by face to face questionnaire method with the consent of the participants. Data analysis was done by SPSS Version 23.0 program. The study consists of three parts except the introduction and conclusion. In the first chapter, the concept of violence, theories explaining violence, causes and types of violence are given brief information. In the second part of the study, information on violence in work data, violence in health institutions, the extent, causes, effects, prevention of violence, legal regulations and studies conducted in our country are given. Our study reveals the effects of violence in health institutions. In order to minimize the negative effects of the use of violence control tools in the society, it is very important to provide the necessary environment for health personnel to perform their duties in a comfortable, reliable and prosperous manner. As a result of this study, the violence exposure level of health personnel of Sivas Cumhuriyet University Health Services Research and Practice Hospital was evaluated.