Futbol seyircilerinin maça katılım kararını etkileyen değişkenlerin incelenmesi
Investigation of variables influencing football viewers' decision of participation
  1. Tez No: 593091
  2. Yazar: MAHMUT ERDEM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ AYCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Spor, Sociology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Futbol Endüstrisi, Futbol Taraftarı, Futbol Müsabakaları, Seyirci Katılım Kararı, Soccer Industry, Soccer Fan, Soccer Competitions, Spectators Participation Decision
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Futbolun kitleleri etkileyen özelliği ve endüstri haline gelmiş olması futbol kulüpleri için seyircilerin maça katılım kararlarına etki eden faktörlerin anlaşılmasının önemini arttırmaktadır. Bu çalışmada, futbol seyircilerinin bazı demografik özelliklerinin maça katılım kararları üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini Boluspor seyircileri oluşturmaktadır. Örneklemini ise 2018 -2019 futbol sezonunda Boluspor'un oynadığı iç saha maçına gelen bu evren içerisinden rastgele seçilen 400 kişilik gönüllü seyirci grubu oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak“Seyirci Katılım Kararı Ölçeği (SKKÖ)”kullanılmıştır (Gençer ve Aycan, 2008). Bu ölçek; Fiziksel Çevre, Rakip Takım, Tutulan Takım, Programın Uygunluğu, Maçın cazibesi ve Toplumsallaşma Fırsatı olmak üzere 6 alt boyuttan meydana gelmiştir. 24 ifadeden oluşan ölçek maddelerinin değerlendirilmesi 5'li likert tipi (5=“tamamen”, 4=“oldukça”, 3=“biraz”, 2=“çok az”, 1=“hiç”) şeklindedir. Araştırma sonucunda, seyircilerin yaşları, eğitim seviyeleri, gelir düzeyleri, maça katılım sıklıkları, taraftar derneğine üyelik durumları, kombine üyelik durumları ve taraftarlık düzeylerinin maça katılım kararlarında farklı etkilerinin olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The widespread effect of soccer on masses and the fact that it has become an industry make it increasingly important for soccer clubs to understand what factors influence spectators' decisions to attend soccer matches. This study aimed to evaluate the influence of demographic attributes of soccer spectators on their decisions to attend soccer matches. The study population was composed of Boluspor spectators, with the study sample of 400 randomly chosen volunteering spectators attending a home game of Boluspor during the 2018-2019 season. Data were compiled through Gençer and Aycan's (2008) 5-point Likert type scale called“Spectator Decision to Attend Scale”, which consists of six sub dimensions, namely the Physical Environment, Opponent Team, My Team, Schedule Convenience, Game Attractiveness, and Socialization Opportunity, measuring the extent to which a total of 24 items influence the decisions of spectators to attend soccer matches (5= absolutely influential, 4= very influential, 3= quite influential, 2= very little influential, and 1= not influential at all). The findings revealed influences at various levels of variables such as spectator's age, level of education, income level, frequency of attending matches, membership to team supporter clubs, having season tickets, and level of support on spectators' decisions to attend soccer matches.