Kılıçkaya köyü ve çevresinin (Yusufeli-Artvin) halk ilacı olarak kullanılan bitkilerinin belirlenmesi
The determination of plants used as folk medicine in Kilickaya village and around (Yusufeli-Artvin)
- Tez No: 593200
- Danışmanlar: PROF. ÖZGÜR EMİNAĞAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Botanik, Botany
- Anahtar Kelimeler: Tıbbi ve Aromatik Bitki, Anket, Halk İlacı, Kılıçkaya, Yusufeli, Medicinal and Aromatic Plants, Survey, Folk Medicine, Kılıçkaya, Yusufeli
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışma, 2017-2019 yılları arasında Artvin ili Yusufeli İlçesi Kılıçkaya Köyü ve çevresinin halk ilacı olarak kullanılan bitkilerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma alanı Davis grid sistemine göre A8 karesinde bulunup, Holarktik fitocoğrafik bölgenin, Avrupa-Sibirya flora alanının, Öksin kesiminin Kolşik alt kesiminde yer almaktadır. Yerel halka (35 kişi) uygulanan anketler sonucunda, halk ilacı olarak en fazla kullandıkları tıbbi ve aromatik bitkiler belirlenmiştir. Araştırma alanında, 22 familya, 34 cinse ait 37 taksonun tıbbi ve aromatik amaçlarla kullanıldığı tespit edilmiştir. Halk ilacı olarak en fazla kullanılan türlerinin Kızılcık (Cornus mas), Kara Hurma (Diospyros lotus), Muşmula (Mespilus germanica), Ahududu (Rubus idaeus), Isırgan (Urtica dioica), Mısır (Zea mays) olduğu saptanmıştır. Halk ilacı olarak kullanılan bitkilerin en fazla ağrı kesici, soğuk algınlığı, enfeksiyon, sindirim sistemi bozukluğu, kadın hastalıkları, kalp ve şeker hastalıkları tedavi amaçlı kullandıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This investigation was carried out between 2017 and 2019 in determination of plant used as folk medicine on Kılıçkaya village and its surroundings (Yusufeli- Artvin). The research area under review is in the Colchic povince of the Euro-Siberian floristic area in the Holarctic phytogeographic region and is found in the A8 square according to grid system of Davis. As a result of the study, it was determined that 37 species belonging to 22 families of 34 genera were used for medical and aromatic purposes. The surveys were made to local people (35 individual) and it was determined the most used medical and aromatic plants as folk drug. They are Cornus mas, Diospyros lotus, Mespilus germanica, Rubus idaeus, Urtica dioica and Zea mays. As a result of local people survey, the plants used as folk medicine were determined as used for treatment of colds, infection, painkiller, digestive system disorder, gynecology, heart and diabetes.