Malatya-Kapıkaya barajının mühendislik jeolojisi özellikleri
Engineering geology of Malatya-Kapıkaya dam
  1. Tez No: 87994
  2. Yazar: EBUBEKİR KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİYAZİ AVŞAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kaya dolgu baraj, diyabaz, Mühendislik Jeolojisi, Kapıkaya Çayı, Malatya, Türkiye, Kapikaya Stream, Engineering Geology, Diabase, rock fill dam, Kapikaya, Malatya, Turkey. II
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
ÖZ DOKTORA TEZİ KAPIKAYA BARAJININ MÜHENDİSLİK JEOLOJÎSÎ ÖZELLİKLERİ Ebubekir KILIÇ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Niyazi AVŞAR Yd: 1999, Sayfa: 137 Jüri : Prof. Dr. Aziz ERTUNÇ :Yr& Doç. Dr. Sedat TÜRKMEN Kapıkaya Barajı Malatya ili, Kale ilçesinin Kapıkaya Köyü sınırlan içerisindedir. L41 a3 paftasında yer alan baraj gövdesi, Karakaya Barajı'nı besleyen Kapıkaya Çayı üzerinde inşa edilmekte olan kaya dolgu tipinde sulama amaçlı bir barajdır. Bu çalışmada, Kapıkaya Barajı, göl alam ve çevresinin Mühendislik Jeolojisi incelenmiştir. Baraj gövde temelindeki kayaçlann yayılımı, kalınlığı, kmkhhğı, kalitesi, geçirimliliği v.d. jeoteknik özellikleri araştırılmıştır. Litolojik ve yapısal özelliklerin baraj yapılarına etkisi ve baraj yapılarının litolojiye nasıl bir etki yapacağı belirlenmeye çalışılmıştır. Baraj ve göl yamaçlarının şev duraylıhğı ve kayması olası yerler ile çözüm önerileri saptanmaya çalışılmıştır. Baraj suyunun kimyasal özellikleri ve barajda kullanılacak gereçlere etkisi araştırılmıştır. Yeraltı suyu rejimi ve baraj gölü dolduğunda bu rejimin geri çalışıp çalışmayacağı ve kaçak olup olmayacağı ve kaçak yerleri incelenmiştir. Baraj gövdesinde kullanılacak gereçler, miktarları, baraj gövdesine uzaklıkları ve niteliklerinin şartnamelere uygunluğunun araştınlması bu çalışmanın konusudur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS ENGINEERING GEOLOGY OF KAPIKAYA DAM Ebubekir KILIÇ DEPARTMENT GEOLOGY ÎNSUTUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor :Prof.Dr Niyazi AVŞ AR Year :1999 Pages: 137 Jury : Prof. Dr. Aziz ERTUNÇ : Yrd. Doç. Dr. Sedat TÜRKMEN Kapıkaya Dam is situated in the vicinity of Kapikaya Village, Kale, Malatya. Dam axis plots in L 41 a3 sheet of 1:25.000 scale topographic maps and is constructed on Kapikaya Stream which reaches to Karakaya Dam. The dam is constructed as rock fill type and for irrigation. This study deals with engineering geology of reservoir and surrounding areas. The quality, permeability, spread, thickness, fracturing and other geotechnical features of rocks of axis area were investigated. The effects of lithoiogy and structure on the dam constructions and vice versa were studied and analyzed. Stabilites of valley slopes and possible landslide areas were studied in detail and proposals were recommended. Geochemistry of dam water and possible effects were also investigated. Ground water system and future interelation with dam water studied. Another subject of this study is natural materials which will be used for dam construction.