Devlet okulları ve özel okullarda görev yapan öğretmenlerin yaşam boyu öğrenmeye yönelik eğilimlerinin ve görüşlerinin incelenmesi
Institute of educational sciences department of lifelong learning lifelong learning discipline
- Tez No: 593227
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSÜN ŞAHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bartın Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yaşam Boyu Öğrenme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yaşam Boyu Öğrenme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışma devlet okulları ve özel okullardaki öğretmenlerin yaşam boyu öğrenme yeterliliklerinin araştırılıp değerlendirilmesi amacı ile yapılmıştır. Bu doğrultuda Bartın ilinde bulunan devlet okulu ve özel okullarda görev yapan (anasınıfı, ilkokul, ortaokul, lise) farklı branş ve yaş gruplarından 210 öğretmen ile çalışılmıştır. Araştırma karma bir çalışmadır. Araştırmada 190 öğretmen ile nicel, 20 öğretmen ile nitel çalışılmıştır. Çalışma yapılacak olan 12 okuldan, bu okullarda görev yapan öğretmenler tesadüfi olarak seçilmiştir ve bu öğretmenlerden gönüllü olanlar ile birebir görüşme yapılmıştır. 190 öğretmene, Fikriye YAMAN' ın geliştirmiş olduğu“Yaşam Boyu Öğrenme Eğilimleri Ölçeği”uygulanmış,ölçekten elde edilmiş olan veriler SPSS paket programı ile analiz edilmiştir.20 öğretmenden ise; nitel verilerin toplanması amacı ile çalışma öncesinde uzman görüşlerine başvurularak oluşturulmuş olan yarı yapılandırılmış görüşme soruları sorulmuştur. Görüşmelerden elde edilen verilerobjektif ve veri kaybı olmaması için görüşmeler sırasında ses kayıt cihazı ilekaydedilmiştir. Görüşmelerde öğretmenlerin de izinleri alınarak kaydedilen nitel veriler, görüşmeler tamamlandıktan sonra yazıya geçirilmiştir.Araştırma doğrultusunda elde edilen sonuçlar ise şu şekildedir; yaşam boyu öğrenme eğilimlerini öğretmenlerin cinsiyeti, öğrenim düzeyi, meslekikıdemi, alanı, çalıştığı kurum türü, öğretmenlik yaptığı eğitim kademesi etkilemezken, mezun olunan yükseköğrenim kurumu etkilemektedir vekartılımcıların yaşam boyu öğrenme eğilimleri düşüktür. Araştırmanın bir diğer sonucunagöre, hem özel okul hem devlet okulu öğretmenleri kendilerini mesleki olarak yenilemekte oldukları, devlet okulu öğretmenlerin çoğunluğu hizmet içi eğitimlere mecburen gitmekte oldukları, özel okul öğretmenlerinin kendilerini yenilemek ve meslekte yeterli olmasında temel gerekçelerinin iş kaygısı olduğu, özel okul ve devlet okulunda çalışmak arasında görüş farklılığıbulunduğu, hizmet yılı arttıkça mesleki yeterlilik algısının arttığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate and evaluate the lifelong learning competence of teachers in public and private schools. In this respect, 210 teachers from different branches and age groups working in public and private schools (kindergarten, primary, secondary and high school) in Bartın were studied. In this research, 190 teachers were studied quantitatively and 20 teachers were qualitatively studied. Teachers included in the study were randomly selected from 12 different schools and interviewed volunteers. 190 teachers were given“Lifelong Learning Trends Scale”developed by Fikriye YAMAN and SPSS package program was used to analyze the data obtained from the scale. Twenty teachers were asked semi-structured interview questions which were formed by using expert opinion in collecting qualitative data. Interviews were recorded with voice recorder so that the interviews were objective and scientific. The data obtained were then transcribed. The following conclusions were reached; Teachers 'lifelong learning tendencies are low, teachers' lifelong learning tendencies do not affect gender, education level, seniority, field, type of institution, teaching level, and higher education institution graduated affects. According to the results of the study, both private and public school teachers renew themselves professionally, the majority of public school teachers have to go to in-service trainings, the main reason for private school teachers to renew themselves and to be proficient in the profession is the business anxiety, the difference between working in private and public schools professional competence increases as the service year increases.
Benzer Tezler
- Hizmet öncesi öğretmen eğitiminin mezun istihdam edilebilirlik göstergeleri ve yeterlikler açısından değerlendirilmesi
Evaluation of pre-service teacher training in terms of graduate employability indicators and qualifications
ÇİĞDEM ŞAHİN
Doktora
Türkçe
2021
Eğitim ve ÖğretimGazi ÜniversitesiEğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
PROF. DR. FERUDUN SEZGİN
- İlköğretim okullarında beden eğitimi dersinin amacı ve içeriğine ilişkin sorunlar
The Problems in regard to the aim and the content of physical education and sports lessons for primary education level
MURAT ÖZŞAKER
Yüksek Lisans
Türkçe
2001
SporEge ÜniversitesiBeden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
DR. ADNAN ORHUN
PROF. DR. MUSTAFA FERİT ACAR
- İlkokul, ortaokul ve liselerde görev yapan öğretmenlerin sağlık okuryazarlık düzeylerinin belirlenmesi ( Kastamonu ili ve Ankara ili Keçiören ilçesi örneği)
The determination of health literacy level of the teachers in the primary, secondary schools and high schools (Kastamonu province and Ankara province Keçi̇ören district sample)
BELMA BERK ALIÇ
Yüksek Lisans
Türkçe
2024
Eğitim ve ÖğretimKastamonu ÜniversitesiEğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. MUAMMER ERGÜN
- Öğretmenlerin ve mezunların bakış açılarından Ermeni azınlık okullarında tarih öğretimi
History teaching in Armenian minority schools from teachers and graudates' point of views
KAHRAMAN DURMUŞ
Yüksek Lisans
Türkçe
2013
Eğitim ve ÖğretimMarmara ÜniversitesiOrtaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. YÜCEL KABAPINAR