Tütün tohumunda çimlenme ve çıkış kalitesini iyileştiricibazı uygulamalar üzerinde araştırmalar
Researches on germination and emergence performanceenhancing treatments on tobacco seed
- Tez No: 593323
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ESEN ÇELEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tütün, priming, KNO3, GA3, peletleme, Tobacco, priming, KNO3, GA3, pelleting
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Tütün tohumlarında yaşanan çimlenme ve çıkış sorunlarının azaltılması amaçlı yürütülen bu çalışma, 2017-2018 yılları arasında Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümünde yürütülmüştür. Çalışmada Birlik-125 tütün çeşidi kullanılmış ve tohumlara priming, KNO3, GA3, peletleme ve bu işlemlerin kombinasyonları uygulanmıştır. Araştırma sonucunda priming uygulamasının en iyi çimlenme oranını ve çıkış oranını verdiği, KNO3 ve GA3 uygulamalarının da priming'e benzer sonuçlar verdiği anlaşılmıştır. Çalışmamızda tek başına peletlemenin çimlenme üzerinde olumsuz etkisi görülmüş ancak priming+peletleme uygulaması % 88.50 çimlenme oranıyla kabul edilebilir bir sonuç vermiştir. KNO3, GA3, KNO3 + peletleme ve GA3 + peletleme uygulamaları da aynı istatistik guruba girmelerine rağmen sayısal olarak en iyi sonuç priming+peletleme uygulamasından elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The study carried out for the purpose of reduction the germination and emergence problems of tobacco seeds was conducted in the Field Crops Department, Faculty of Agriculture, Ege University between 2017 and 2018. In the study Birlik-125 tobacco cultivar was used and priming, KNO3, GA3, pelleting and combinations of these treatments were applied to the seeds. As a result of the research, it was found that priming application gave the best germination rate. Also, KNO3 and GA3 applications gave similar results to priming. In our study, the negative effect of pelleting on germination was seen. But, priming + pelleting gave an acceptable result with 88.50% germination rate. Although KNO3, GA3, KNO3 + pelleting and GA3 + pelleting applications were included in the same statistical group, the best numerical results were obtained from priming + pelleting application.