Kemalpaşa (İzmir) kırsalında etnobotanik
Ethnobotany in Kemalpaşa (İzmir) district
  1. Tez No: 593364
  2. Yazar: BÜŞRA ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR GÖKHAN ŞENOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Botanik, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Etnobotanik, İzmir, Süpürge, Gıda, Ethnobotany, İzmir, broom, food
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu tezde İzmir iline bağlı Kemalpaşa İlçesi'nin özellikle dağ köylerinde yaşayan insanların ilaç, gıda, yakacak, el sanatları ve diğer amaçlarla kullandıkları bitkiler saptanmaya çalışılmıştır. Şubat 2015-Ağustos 2017 yılları arasında araştırma alanı olarak seçilen Kemalpaşa kırsalında çoğu day köyü olmak üzere 13 köyde 103 kişiyle yüzyüze görüşmelerle etnobotanik çalışma yürütülmüştür. Sonuçta 45 familyaya ait 87 bitki taksonunun etnobotanik kullanımı tespit edilmiştir ve bunların çoğu ilaç ve yiyecek amaçlı kullanılan bitkilerdir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to determine the plants used by local people living in mountain villages of Kemalpaşa district of İzmir province for medicines, food, fuel, handicrafts and other purposes. Ethnobotanical studies were conducted between February, 2015 and August,2017 by conducting face-to-face interviews with 103 people in 13 villages in the Kemalpaşa countryside. As a result, it is found that 87 taxa have ethnobotanical usage and most of them are used for medicinal and food purposes.