Şa'rânî'nin Mîzânü'l-Kübrâ isimli eserindeki ittifak noktaları
Common points in the Sha'rânî's book which named Mîzânu'l-Kubrâ
  1. Tez No: 593374
  2. Yazar: ONUR BERAT ÖRER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH YAKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Şa'rânî, Mîzânü'l-Kübrâ, fıkıh, mezhepler, ittifak, Sha'rânî, Mîzânü'l-Kübrâ, canon law, sects, alliance
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışma bir giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde çalışmanın konusuna, önemine, amacına, plan ve yöntemine dair bilgilere yer verilmiştir. Birinci bölümde m. XVI. yüzyıl Mısır fakîhlerinden İmam Şa'rânî'nin hayatından, yaşadığı dönemin ilmî, sosyal ve siyâsî durumlarından bahsedilmektedir. İkinci bölümde ise Şa'rânî'nin Mîzânü'l-Kübrâ isimli eseri hakkında bilgiler yer almaktadır. Ardından çalışmanın ana konusu olan Şa'rânî'nin ortaya koyduğu dört mezhebe dair icmâ` edilen meseleler ele alınmaktadır. Sonrasında bu meseleler hakkında dört mezhebin temel kaynaklarına bakılarak Şa'rânî'nin tespitleri değerlendirilmektedir. Bu süreçte Şa'rânî'nin değinmediği bir icmâ` tespit edildiyse ilgili konunun peşinde zikredilmekte, Şa'rânî'nin değinip de hakîkatte ihtilaf bulunan meseleler de, ihtilaf gerekçeleriyle birlikte gerekli yerlerde belirtilmektedir. Nihayetinde Şa'rânî'nin ortaya koyduğu ittifak meselelerine dâir değerlendirmelerin bulunduğu bir sonuç bölümü bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study consists of an introduction and two parts. The introduction section provides information on the subject, importance, purpose, plan and method of the study. The first chapter includes the life of Imam Sha'rânî, one of the 16th century Egyptian Faqihs, and the scientific, social and political situation of his time. The second section contains information about the work of Sha'rânî named Mîzânü'l-Kübrâ. Then, the main subject of the study, the four sectings revealed by Sha'rânî have been agreed on issues. The findings of the Sha'rânî are then evaluated by looking at the basic sources of the four sects. In this process, if a consensus was established that the Sha'rânî did not mention, it was mentioned in the pursuit of the relevant issue, and the issues that the Sha'rânî referred to and found to be in conflict in the truth are mentioned in the relevant places together with the reasons for the conflict. In the end, there is a conclusion section with assessments of the alliance issues revealed by the Sha'rânî.