Kur'an ayetleri ışığında Allah rızası kavramının inanan bireyin kişiliği üzerine etkisi
The effect of the concept of Allah's pleasure on the believer individual's personality in the light of the Qur'anic verses
  1. Tez No: 593415
  2. Yazar: MERYEM CELEPCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER CENGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Allah Rızası, İnanç, Birey, Kişilik, Kur'an-ı Kerim, Rıza, Allah's Consent, Believer, Individual, Personality, Quran, Consent
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
'Razı olmak, hoşnut olmak ve kabullenmek' gibi manalarda kullanılan rıza kelimesi, farklı türevleriyle ile beraber yetmiş üç defa Kur'an-ı Kerim'de yer almakta olup Kelam, Tasavvuf, Tefsir ve Fıkıh gibi dini ilimlerde oldukça yaygın bir kullanım alanı bulmaktadır. Araştırmamıza esas olan ayetlerde ise Allah için 'razı olma ve tercih etme' insanlar için ise 'razı olma, anlaşma ve tercih etme' anlamlarında kullanılan rıza kavramı aynı zamanda şefaat, rahmet, ibadet ve doğruluk gibi kavramlarla da ilişkili olarak ele alınmış, öncelikli olarak Allah rızası ve kişilik olgularının kavramsal çerçevesi, Kur'an bütünlüğü içerisinde incelenerek meydana gelen mana dönüşümleri, yakın ya da çatışan diğer kavramlar ile irtibatı ortaya konulmuştur. Çalışmamızda, dini bir terim olarak Allah rızası olgusunun inanan bireyin kişilik özelliklerinin oluşumundaki rolü ve etkileri irdelenmiş, kişilik gelişiminde Kuran ayetleri ışığında Allah rızası kavramının yeri ve önemi tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
'Consent, agreement and preference' The word ıh consent islamic, which is used in terms of being satisfied contentment and acceptance, takes place in the Qur'an seventy-three times with its different derivatives and finds a very widespread use in religious sciences such as Kalam, Sufism, Tafsir and Fiqh. In the verses which are the basis of our research, the concept of consent, which is used in the meaning of 'consent, agreement and preference' for the people, is also discussed in relation to concepts such as intercession, mercy, worship and truth. The conceptual framework of the consent and personality phenomena, the mana transformations that occurred by examining the Qur'an in its entirety, and the connection with other concepts that are close or conflicting have been revealed. In this study, the role and importance of the concept of God's sake as a religious term in the formation of the personality traits of the believer individual is examined.