Ortaokul programının değerlerimizi kazandırma düzeyinin sınıf bazında karşılaştırmalı analizi: Ardahan ili örneği
Comparative analysis at the class based of the level of attending our values of the secondary school program
  1. Tez No: 593435
  2. Yazar: MEHMET EMİN OSMANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEVDET BOZKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Değerler, bilimsellik, estetik, sorumluluk, çalışkanlık, values, scientific, aesthetics, responsibility, diligence
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu araştırma, ortaokul programında yer alan değerlerin kazanım düzeyini sınıf bazında karşılaştırma yaparak belirlemek amacıyla hazırlanmış betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın çalışma evrenini Ardahan il merkezi ve merkez ilçeye bağlı yirmi bir ortaokulda okuyan öğrenciler oluşturmaktadır. Çalışma evreni geniş çaplı olduğundan örneklem alma yoluna gidilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu 2018-2019 eğitim öğretim yılında Ardahan il merkezi ve merkez ilçeye bağlı yirmi bir ortaokulda eğitim ve öğretim gören 2919 öğrenci arasından tesadüfi yöntemle seçilen 201'i kadın ve 159'u erkek katılımcı oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak Katılmış (2010) tarafından oluşturulan“bilimsellik ölçeği”, Keskin (2008) tarafından hazırlanan“çalışkanlık ile sorumluluk ölçeği”ve Budak (2012) tarafından hazırlanan“estetik tutum ölçeği”kullanılmıştır. İlk bölümünü demografik soruların ikinci bölümünü de anket sorularının oluşturduğu çalışma öğrencilere uygulanmış ve elde edilen veriler düzenlenerek SPSS 22.0 İstatistik Paket programıyla analizi yapılmış sonuçta tablolara dayalı olarak bulgular ortaya çıkarılmıştır. Yapılan araştırma sonucunda sınıf düzeyi değişkenleri arasında bilimsellik, estetik ve çalışkanlık değerlerini kazanma bakımından farklığa rastlanmazken, sorumluluk değerini kazanma bakımından sekizinci sınıf öğrencileri lehine anlamlı farklılık ortaya çıkmıştır. Yine sorumluluk değerini kazanmaya etkisi bakımından cinsiyeti kadın olan ve baba mesleği memur olan öğrenciler lehine farklılıklar oluşmuştur. Farkın oluştuğu başka bir değişkende bilimsellik değerini kazanmaya etkisi bakımından baba öğrenim durumu yüksek olan öğrenciler ile aile gelir seviyesi yüksek olan öğrenciler lehine bulunan farlılıktır. Estetik değerini kazanma bakımından da yine kadınlar lehine anlamlı fark ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is a descriptive study aimed to determine the level of the attainment of values in secondary school curriculum by comparing them on the basis of classrooms. The study frame of the study consists of students studying in Ardahan city center and twenty-one secondary schools of the central district of it. Since the population of the study was large,the sampling has been made. The study group of the study consists of 201 female and 159 male students who were randomly selected among 2919 students studying in Ardahan city center and twenty-one secondary schools of the central district in 2018-2019 academic year. As the data collection tool, the scientific scale developed by Katılmış (2010) and the diligence and responsibility scales prepared by Keskin (2008) and aesthetic attitude scale prepared by Budak (2012),were used. The first part of the study consisted of demographic questions and the second part, the survey questions were applied to the students and the data were analyzed by SPSS 22.0 Statistical Package program and the results were obtained based on the tables. As a result of the research, while there is no difference between the grade level variables in terms of achieving scientific, aesthetic and diligence values, there has been a significant difference in favor of eighth grade students in terms of gaining responsibility value. Again, in terms of effect on gaining responsibility value, there are differences in favor of the students who are female and whose fathers are civil servants. In another variable where the difference occurs, in terms of its effect on gaining scientific value, the difference has been found in favor of those students whose fathers' education levels are high and the students with high family income levels. In terms of gaining aesthetic value, a significant difference has also emerged in favor of women.