Ulûmu'l-Kur'ân açısından Safvetü't-Tefâsîr: Metodolojik bir inceleme
Safvetu't-Tefasir in terms of Ulumul-Qur'an: A methodological study
- Tez No: 1021549
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Dirayet, Muhammed Ali Sabuni, Tefsir, Tefsiru'l-Kur'an, Comprehension, Muhammed Ali Sabuni, Commentary, Tefsiru'l-Kur'an
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Kur'ân-ı Kerîm'in doğru anlaşılması için gerçekleştirilen yorumlama çabaları, tefsir ilmi olarak İslam düşüncesinde temel disiplinlerden biri olmuştur. Her dönem, kendi şartları ve ihtiyaçları doğrultusunda Kur'an'a yeni yaklaşımlar üretmiştir. Modern dönemde de klasik birikimi sadeleştirip sistematik biçimde sunma çabaları ön plana çıkmış, bu bağlamda Muhammed Ali Sâbûnî'nin kaleme aldığı Safvetü't-Tefâsîr adlı eser dikkat çekmiştir. Muhammed Ali Sâbûnî'nin (1930-2021) yazdığı bu eser, özellikle yoğun hayat temposunda ayrıntılı tefsirlere vakit ayıramayan, temel düzeydeki okuyucular ve gençler için hazırlanmıştır. 1978 yılında tamamlanan üç ciltlik bu eser, klasik tefsir kaynaklarının rivâyet ve dirâyet metotlarının derlenmesiyle oluşturulmuştur. Eserde Taberî, Zemahşerî, Râzî, Kurtubî ve İbn Kesîr gibi önemli klasik müfessirlerin görüşleri esas alınmış; bu geniş külliyat özlü ve anlaşılır hale getirilmiştir. Sonuç olarak, Muhammed Ali Sâbûnî'nin Safvetü't-Tefâsîr'i, klasik tefsir birikimini modern dönemde yeniden işlevsel hale getirmiş, sade ve sistemli üslubuyla geniş kitlelerin kullanımına açmıştır. Rivâyet ve dirâyeti başarıyla birleştiren metodolojik yaklaşımı, eseri çağdaş tefsir literatüründe önemli bir yere koymuştur. Her ne kadar akademik anlamda bazı metodolojik eksiklikleri bulunsa da eser genel okuyucunun Kur'an'la ilişkisini güçlendiren değerli bir katkı olarak kabul edilir.
Özet (Çeviri)
Interpretive efforts aimed at a correct understanding of the Quran, as the science of tafsir (exegesis), have become one of the fundamental disciplines in Islamic thought. Each period has produced new approaches to the Quran in response to its own conditions and needs. In the modern period, efforts to simplify and systematically present classical knowledge have come to the fore. In this context, the work Safwat al-Tafāsir, written by Muhammad 'Ali al-Sabuni (1930-2021), has attracted attention. This work, written by Muhammad 'Ali al-Sabuni (1930-2021), was designed specifically for elementary readers and young people who, due to their busy lives, cannot spare time for detailed exegesis. Completed in 1978, this three-volume work was compiled using the methods of narration and acumen. The work draws on the views of important classical exegetes such as Tabari, Zamakhshari, Razi, Qurtubi, and Ibn Kathir. This extensive collection has been made concise and understandable. In conclusion, Muhammad Ali al-Sabauni's Safwat al-Tafasir repurposed the classical tafsir tradition in the modern era, making it accessible to a wide audience with its simple and systematic style. Its methodological approach, which successfully combines narration and sagacity, has placed the work in a prominent place in contemporary tafsir literature. Although it has some methodological shortcomings in academic terms, the work is considered a valuable contribution that strengthens the general reader's relationship with the Quran.