Milli Kütüphane FB-464 numarada kayıtlı Şiir Mecmuası (V.: 1b-109b) (İnceleme-metin çeviri yazısı)
Poetry journal registered in number 06 Mil Yz FB 464 in the National Library (V.:1b-109b) (Review-text translation article)
- Tez No: 593718
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL İBRAHİM YAKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Divan Şiiri, Mecmua, 17. yüzyıl, Fehim, Divan poetry, Magazine, XVII. century, Fehim
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 693
Özet
Yapılan bu çalışmanın amacı edebiyat araştırmalarına önemli katkıları olan şiir mecmualarına bir yenisini eklemektir. Bu nedenle Milli Kütüphane Yazma Eserler bölümünde bulunan 06 Mil Yz FB 464 numaralı mecmua çalışılacaktır. Klasik Türk edebiyatı metinlerinin kendi içinde belirli bir düzene göre toplanması ve korunmasında önemli bir rol oynayan mecmualar, divanlarda bulunmayan şiirleri, tanınmayan şairleri, o dönemin edebiyat zevkini, beğenilen ve nazire yazılan şiirleri ortaya çıkarması bakımından büyük önem arz etmektedir. İncelenen çalışmada yer alan şiirlerin önemli bir kısmı 17. yüzyılda yaşamış olan şairler tarafından oluşturulmuştur. Mecmuada yer verilen şiirler belirli bir eğitim düzeyinde olan kişilerce yazılmış metinlerdir. Bu metinler manzum veya mensur ya da manzum-mensur olarak karışık oluşturulabilmektedir. Çalışmaya konu olan eser manzum olarak oluşturulmuş bir şiir mecmuasıdır. 1b-109b yaprakları arasında Arap harfleriyle oluşturulmuş şiirler, transkripsiyon yöntemi ile Latin alfabesine çevrilmiştir. Mecmuada yer alan şairlerin şiirleri basılı divanlar ve daha önce tez olarak çalışılan şiir mecmuaları ile karşılaştırılmıştır. Şiirlerdeki farklılıklar ve şairlerin divanlarında yer almayan şiirleri dipnotlarda gösterilmiştir. Çalışma sonunda 109 varaktan oluşan mecmuada toplam 83 şair tespit edilmiştir. Bu şairlere ait şiirler gazel, kaside, musammat, kıt'a gibi çeşitli nazım şekilleri ile oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
The present study aims to add a new one to poetry journals which have important contributions to the literature research. Therefore, the journal no. 06 Mil Yz FB 464 in the Manuscripts Department of the National Library will be studied. Journals, which play an important role in the collection and preservation of the texts of classical Turkish literature according to a certain order, are of great importance in terms of revealing the poems that are not found in the divan poetry, the unknown poets, the literary taste of that period, and the poems that are liked and written in reply. An important part of the poems in this work reviewed were written by poets who lived in the 17th century. The poems included in the Journal are texts written by people of a certain educational level. These texts can be created in the verse or prosaic structure or in a mixed structure of verse-prosaic. The subject of the present study is a poem created in the verse structure. Poems created with Arabic letters between the pages of 1b-109b were converted into the Latin alphabet through the transcription method. The poems of the poets included in the journal were compared with printed divan poetry and poetry journals studied previously in theses. The differences in the poems and poems that were not included in the divans of poets were shown in the footnotes. As a result of the study, a total of 83 poets determined in the journal consisting of 109 leaves. These poems were created by various verse forms such as ode, encomium, musammat, and kıt'a.