Reşat Nuri Güntekin'in Miskinler Tekkesi adlı romanındaki söz dizimsel verilerin dil bilgisi öğretimi açısından değerlendirilmesi
Evaluation of the syntax data in novel called Miskinler Tekkesi written by Reşat Nuri Güntekin in terms of grammar teaching
  1. Tez No: 593753
  2. Yazar: ÖMER FARUK EREN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZ ERGENE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Reşat Nuri Güntekin, Miskinler Tekkesi, Söz dizimi, Dil bilgisi öğretimi, Türkçe Eğitimi, Reşat Nuri Güntekin, Miskinler Tekkesi, Syntax, grammar teaching, Turkish Education
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmada, Reşat Nuri Güntekin'in Miskinler Tekkesi adlı romanından sözcük grupları, cümle ve cümle türleri kapsamındaki söz dizimsel verilerin elde edilmesi ve bu verilerin ortaokul Türkçe dersi çerçevesinde dil bilgisi öğretimi için kullanılması amaçlanmıştır. Betimsel nitelikteki bu çalışmada doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Bu amaçla Reşat Nuri Güntekin'in“Miskinler Tekkesi”adlı romanından sözcük gruplarının, cümle ögelerinin ve cümle türlerinin her birine ilişkin onar adet örnek seçilmiş ve tüm örnekler, sayfa numaraları ile verilmiştir. Eserde, belirtilen başlıklarda bu sayıya ulaşamaması durumunda ise var olan tüm örnekler alınmıştır. Çalışmada, Miskinler Tekkesi adlı romanda yer alan söz dizimi ile ilgili bulgulardan ve elde edilen verilerden yola çıkılarak ilkokul 5-8. sınıf için etkinlik örnekleri hazırlanmıştır. Örnek etkinlikler için Türkçe dersi dil bilgisi öğretiminin hedef ve davranışlarının belirlenmesinde T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı İlköğretim Türkçe Programı ve Kılavuzu'ndan (5-8. Sınıflar) yararlanılmıştır. Çalışma sonunda elde edilen söz dizimsel bulgular, sonuç kısmında yorumlanmış ve değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to obtain syntactic data within the scope of word groups, sentence and sentence types from Reşat Nuri Güntekin's novel Miskinler Tekkesi and to use these data for grammar teaching in the context of secondary school Turkish lesson. In this descriptive study, document analysis method is used. For this purpose, it has been selected 10 samples for each of the word groups, sentence elements and sentence types from Reşat Nuri Güntekin's novel“Miskinler Tekkesi”and all the examples are given with page numbers. In the novel, when the number of the mentioned titles could not reach this number, all existing samples were used. In the study, activity examples were prepared for 5-8 grades of the secondary school, based on the findings and the data obtained from the syntax in the novel Miskinler Tekkesi. In the process of determining the objectives and behaviors of Turkish course grammar teaching for sample activities, it has been benefited from Primary Turkish Program and Guide (Grades 5-8) of Ministry of National Education Board of Education and Discipline of Turkish Republic. Syntactic findings obtained at the end of the study have been interpreted and evaluated in the conclusion.