Değişen gıda rejimleri: Şirketleşmiş gıda rejimi ve eleştirisi
Transforming food regimes: The corporate food regime and its critique
  1. Tez No: 593804
  2. Yazar: AYŞE AFET DİNÇER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE SEVGİ UÇAN ÇUBUKÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, İşletme, Political Science, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Gıda rejimi, Gıda egemenliği, Merkez-Çevre, Şirketleşmiş Gıda Rejimi, Radikal Gıda Hareketleri, Food Regime, Food Sovereignty, Center-Periphery, Corporate Food Regime, Radical Food Movements
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Halihazırdaki çalışma, neoliberal politik ekonomi düzleminde konumlanmış Şirketleşmiş Gıda Rejimine odaklanmakta ve bu rejimi tarihselliği içerisinde incelemektedir. Bu çalışmadaki temel kasıt, günümüzde yaşanan gıda krizlerinde, küresel politik ekonominin rolünü tespit etmek ve buna alternatif olabilecek hareketlerin bir dinamiklerini tartışmaktır. Tartışma en temelde, gıdadaki hegemonyanın, neoliberal kapitalizminin etkisiyle daha da merkezileşmiş ve şirketleşmiş, mekan ötesi, küresel bir ilişkilenmeler bütünü haline geldiğini, ve gıdaya erişimdeki dinamiklerin giderek daha derin eşitsizlikler yarattığını savunmaktadır. Bu bağlamda, öncelikle gıda meselesinin küresel politik ekonomide giderek önemini ve yoğunluğunu artırdığı savunularak, gıda sistemlerinin Merkez-Çevre ilişkisi etrafında şekillenmiş olduğu bir kavramsallaştırma sunulacaktır. Çalışma, bu incelemeden hareketle günümüz Neoliberal-Şirketleşmiş Gıda Rejimine, bunun Türkiye'deki yansımasına ve buna çözüm olarak çıkan İlerici ve Radikal hareketlere odaklanacaktır. Bu tez gıdayı, Merkez-Çevre ikiliği arasındaki hegemonik ilişkilenmenin bir unsuru olarak ele almakta, gıdaya ilişkin adil bir ilişkilenmenin yollarını aramaktadır. Sonuç olarak ise tez, kendini yeniden üretebilen gıda rejimlerine esaslı bir alternatif olarak gıda hareketleri içerisinde Radikal Gıda Hareketi olması gerektiğini savunacaktır.
Özet (Çeviri)
The present study focuses on the Corporate Food Regime that is located in the neoliberal political economy and examines this regime with its historicity. The main intention of this study is to identify the role of global political economy in the current forms of food crises and to discuss the dynamics of alternative movements to this regime. The fundamental discussion in the study contends that food hegemony becomes a totality of more and more centralized, corporate, placeless and global linkages, while creating deeper inequalities in accession to food. In this regard, first of all, it will be argued that food increases its significance and intensity in global political economy, while conceptualizing food systems as a formation around Center-Periphery relations. Based upon this analysis, the study will focus pn Neoliberal-Corporate Food Regime, its reflection on Turkey, and the Progressive and Radical movements that come up with an solution to it. This thesis approaches food as a constituent of the hegemonic association between Center-Periphery duality, and tries to think of ways to a just association with respect to food. As a result, the study suggests that among the movements, Radical Food Movement is the actual alternative to the self- reproducive hegemony in food.