Seyyid Mehmed Refi Efendi'nin İran sefaretnameleri (Transkripsiyon-inceleme)
The Iran sefaretnames of Seyyid Mehmed Refi Efendi (Transcription-analysis)
- Tez No: 593972
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELİKE SARIKÇIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Seyyid Mehmed Refi Efendi, İran, Sefaretname, Seyyid Mehmed Refi Efendi, Iran, Sefaretname
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Rusya 18. yüzyıldan itibaren askeri ve siyasi alanda kendini dünya politikasında göstermeye başlamış ve özellikle Akdeniz'e inme politikası nedeniyle Osmanlı Devleti'nin ve İran'ın ortak düşmanı durumuna gelmiştir. Napolyon'un Avrupa siyasetinde etkin hale gelmeye başlamasıyla Rusya ile Fransa arasında oluşan politik çatışmaların harareti günden güne artmıştır. Durum bu olunca 1807 yılında, Fethali Şah ve Napolyon'un girişimleriyle Rusya'ya karşı Osmanlı, İran ve Fransa arasında üçlü ittifak oluşturma çabaları başlamıştır. Ancak bu çabalara Osmanlı Devleti sıcak bakmamaktadır. Çünkü Fransa 1798'de Mısır'ı işgal etmesi sonucunda Osmanlı Devleti nezdinde güvenilirliğini kaybettirmiştir. Fransa'nın Rusya ile barış yapması halinde, kurulması planlanan ittifakın Osmanlı topraklarını tehlikeye sokacağı düşünülmüştür. Ayrıca Osmanlı Devleti, kısa süre önce İran'da yönetimi ele geçirmiş olan Kaçar Hanedanı ile çeşitli sorunlar yaşamaktadır. Özellikle İran'ın Fransa ile müttefik olma olasılığı Osmanlı Devleti'ni endişelendirmiştir. Durum bu olunca Seyyid Mehmed Refi Efendi İran ile Fransa'nın arasını açması ve İran ile Osmanlı Devleti arasında süren olayları görüşmesi için Mayıs 1807'de İran elçisi olarak görevlendirilmiştir. Refi Efendi, Ocak 1808'de İstanbul'a döndükten sonra yolculuğu sırasında gördüklerini ve İran'daki faaliyetlerini anlattığı, birisi takrir niteliğinde olmak üzere iki sefaretname kaleme almıştır. Özellikle takrir niteliğinde olan sefaretnamesi Osmanlı Devleti'nin İran'a karşı yürüttüğü politikada yol gösterici olmuştur.
Özet (Çeviri)
From the 18th century onwards, Russia began to show itself as a political and military policy. Particularly due to Russia's ideology of stroke in the Mediterranean, It became the common enemy of the Ottoman Empire and Iran. Trilateral alliance efforts between the Ottomans, Iran and France have begun. However, the Ottoman Empire did not take good care of these efforts. Because the Ottoman state does not trust France and Iran. When this is the case, Refi Efendi opened the gap between Iran and France, In May 1807, he was sent as an envoy to Iran to discuss the events between Iran and the Ottoman Empire. Refi Efendi returned to Istanbul in January 1808. In the meantime, he wrote two curses, which he had seen during his voyage and told about his activities in Iran.