Sağlıklı kişilerde triceps surea kasının eksten stabilitesi üzerine statik germe, ultrason ve fonoforezis uygulamalarının etkilerinin karşılaştırılması
The Effects of static strech, ultrasound and phonophoresis on the extensibility of triceps surae muscles
- Tez No: 59404
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY KIRDI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Ekstensibilite, Germe, Ultrason, Fonoforezis IV, Extensibility, Stretching, Ultrasound, Phonopho resis
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Bu çalışma, Hacettepe Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabili tasyon Yüksek Okulu Elektroterapi Ünitesi'nde 21 kız ve 21 erkek ol mak üzere toplam 42 sağlıklı kişide triceps surae kasının ekstensibilitesi üzerine statik germe; ultrason ve statik germe; fonoforezis ve statik germe ile placebo ultrason ve statik germe uygu lamalarının etkinliklerini incelemek ve sonuçlarını karşılaştırmak ama cıyla planlanmıştır. Triceps surae kasının ekstensibilitesi, ayak bileği dorsifleksiyon hareketinin derecesi ölçülerek değerlendirilmiştir. Herbir uygulama 1'er kez olmak üzere ve 1'er hafta aralıklarla yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda; her yöntemde uygulama öncesi aktif ve pasif dorsifleksiyon hareket miktarı, uygulama sonrası istatistiksel olarak anlamlı bir artış göstermiştir (p0.05), cinsiyetler a- rasında her 4 uygulamanın da aynı oranda etkili olduğu belirlenmiştir. Ancak bu yöntemlerin klinikte çeşitli hastalıklarda da uygula narak patolojik durumlardaki etkinliklerinin tartışılmasının önemli oldu ğu düşüncesine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study was carried out in Electrotherapy Unit of the School of Physical Therapy and Rehabilitation, Hacettepe University to investigate the effects of static stretch; ultrasound and static stretch; phonophoresis and static stretch and placebo ultrasound and static stretch on the extensibility of triceps surae muscles in 42 healthy sub jects (21 female-21 male). Triceps surae muscles extensibility was measured as degrees of ankle dorsiflexion. We scheduled the treat ment sessions being at only one time at a week intervals to prevent any residual effects of the treatments. As a result there were statisti cally significant increases in dorsiflexion after treatments (p0.05). It has been determined that the interaction of these modali ties should also be evaluated in clinical conditions.