Üriner Stres İnkontinants'ta fizik tedavi ve rehabilitasyon
Effectiveness of physiotheraphy and rehabilitation in uriner stress incontinance
- Tez No: 59405
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İNCİ AKARCALI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Üriner stres inkontinans, Elektrik stimülasyonu, Kegel egzersizleri, Urinary Stress Incontinence, Electrical Stimulation, Key Exercises
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Üriner Stres İnkontinans'ta Fizik Tedavi ve Rehabilitasyonun Etkinliği ÖZET Bu çalışma, değişik şiddetteki üriner stres inkontinanslı hastalarda enterferansiyel akım ve pelvik döşeme (Kegel) egzersizleri ile oluşturulan fizyoterapi ve rehabilitasyon yönteminin etkilerinin değerlendirilmesi amacıyla planlanmıştır. Kadın hastalıkları ve doğum bölümü ve üroloji bölümlerince teşhisi konularak H.Ü. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksek Okulu Obstetrik ve Jinekolojik Rehabilitasyon Ünitesine başvuran üriner stres inkontinaslı hastalar, yapılan değerlendirmeler sonucunda üriner stres insontinas şiddetine göre üç gruba ayrılmışlardır. I.grup hafif derecede üriner stres inkontinanslı (idrar kaçırma miktarı 2 gr ve altında) olgulardan meydana gelmiş olup toplam 17 kişi, Il.grup orta derecede üriner stres inkontinanslı (idrar kaçırma miktarı 2 gr ve 10 gr arasında) olgulardan meydana gelmiş olup toplam 16 kişi IU.grup ise şiddetli derecede üriner stres inkontinanslı (idrar kaçırma miktarı 10 gr ve üstü) olgulardan meydana gelmiş olup toplam 15 kişiden oluşmuştur. Çalışmaya alman tüm olgulara (toplam 48 kişi) aynı fizyoterapi ve rehabilitasyon yöntemi 3 hafta süreyle haftada 5 gün, toplam 15 seans uygulanmıştır. Bu süre sonunda elde edilen sonuçlar tedavi öncesi, sonrası ve gruplar arasındaki farklı yönünden değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda, her üç gruptaki olguların tedavi öncesi değerlerine nazaran tedavi sonrasında, günlük kullandıkları ped miktarı, idrara çıkma frekansları, kaçırdıkları idrar miktarı, görsel analog skalası ile belirlenen şikayet dereceleri ve ıslaklık hissi değerlerinde istatistiksel açıdan anlamlı (p0.05).
Özet (Çeviri)
Effectiveness of Physiotherapy and Rehabilitation in Uriner Stress Incontinence ABSTRACT This study was designed to investigate the effects of a physiotherapy and rehabilitation program consisting of interferential current therapy and Kegel exercises on patients with various degress of urinary stress incontinence. After being diagnosed by the Obstetrics and Gynecology and Urology Departments, and being refered to the unit of Obstetrics and Gynecology, School of Physical Therapy and Rehabilitation, Hacettepe University, patients were divided into three groups according to the degree of the urinary stress incontinence: Group I consisted of 17 patients with mild urinary stress incontinence (the amount of urinary leakage was equal to or less than 2 gr) and Group II composed of 16 patients with moderate urinary stress incontinence (the amount of urinary leakage was between 2gr and lOgr). All 48 patients underwent the same physiotherapy and rehabilitation program. This program was applied 5 days a week, for a total of 3 weeks. The total number of treatment sessions were 15. After the completion of the study, the results were compared within each group with pretreatment values and the results of the three groups were also compared. Comparison of pre and post treatment values within each group revealed that the number of pads used during a day, frequency of micturition, the amount of urinary leakage, the degree of complaints and the sense of wetness determined by a visual analog scale decreased significantly (p0.05).