Beş basamaklı öfke kontrol eğı̇tı̇mı̇nı̇n yetı̇şkı̇nlerdekı̇ öfke düzeyı̇ne etkı̇sı̇
The effect of five-step anger management program on anger level in adults
- Tez No: 594079
- Danışmanlar: PROF. DR. MEDAİM YANIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Öfke, Öfke Kontrolü, Beş Basamaklı Öfke Kontrol Eğitimi, Anger, Anger Control, Five-Step Anger Management Program
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu araştırmanın amacı Beş Basamaklı Öfke Kontrol Eğitimi'nin yetişkinlerde görülen öfke kontrol problemine yönelik etkililiğini incelemektir. Buradan yola çıkarak hem literatürde hem de pratik alanda gözlemlenen boşluğu doldurmak ve öfke kontrolünü sağlamak adına kullanılabilecek müdahalelerin yaygınlaşmasını sağlayarak toplumsal ruh sağlığına yönelik çalışmalara katkıda bulunmak diğer amaçlar arasında yer almaktadır. Prof. Dr. Medaim Yanık tarafından geliştirilen Beş Basamaklı Öfke Kontrol Eğitimi çalışma kapsamında katılımcılara uygulanmış; ön test, son test ve izleme testi ile programın etkililiği ölçülmüştür. Araştırmanın çalışma grubunu İstanbul'da yaşayan, 18 yaş üstü yetişkin kadın ve erkekler oluşturmaktadır. Başakşehir'de bulunan İbn Haldun Üniversitesi Psikoterapi Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin (İPAM) aracılığıyla belirlenen tarihlerde öfke kontrol eğitimi verileceği duyurusu sosyal medyadan ve billboardlar üzerinden yapılmış, öfke kontrol problemi olduğunu düşünen, eğitime kayıt yaptıran ve çalışmaya katılmaya gönüllü olan 38 kişiden eğitim öncesinde, eğitimden bir ay sonra yapılan bireysel görüşmelerde ve eğitimden iki ay sonra yapılan izleme testinde veriler toplanmıştır. Araştırmanın verilerine Sürekli Öfke ve Öfke İfade Tarzı Ölçeği ile“Son bir ayda öfke patlamalarımı kontrol etme düzeyim”sorusuna katılımcıların 0 ve 10 arasında likert tipi yaptıkları puanlama aracılığıyla ulaşılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde SPSS 21 istatistik paket programı kullanılmış, hipotezlerin sınanması Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi ile yapılmıştır. Tüm bu işlemlerin sonucunda katılımcıların son testinde ön test puanlarına göre sürekli öfke ve dışa yöneltilen öfkelerinde anlamlı derece azalma, öfke kontrollerinde de anlamlı v derecede artış olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca eğitimden iki ay sonra yapılan izleme testinde her bir değişkendeki etkinin devam ettiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the effectiveness of Five-Level Anger Control Training on adult anger control problem. In light of this, the other aims were to contribute to social and mental health activities by spreading anger control interventions and fill the gap observed in the literature and the practical field. Participants attended to Five-Step Anger Management Program developed by Prof. Dr. Medaim Yanık; pre-test, post-test and monitoring test were applied to measure the effectiveness of the program. The study group consisted of adult men and women over the age of 18 who live in Istanbul. Anger control training announced on the dates determined by the İbn Haldun University Psychotherapy Application and Research Center (IPAM) in Başakşehir through social media and billboards. 38 people who thought they have anger control problems, enrolled in the training and volunteered to participate in the study. The data was collected before anger control training, in the individual interviews after the first month and in the follow-up test two months after the training. The data of the study was obtained by using the Anger and Anger Expression Scale and the question of“My level of controlling anger outbursts in the last month”through the Likert-type scoring of the participants between 0 and 10. SPSS 21 statistical package program was used to perform all statistical analysis and Wilcoxon Signed Ranks Test was run for hypothesis testing. Comparisons of pre and post-test scores showed a statistically significant decrease in anger and anger-out scores, an increase in anger controls scores. Besides, scores of the follow-up test vii conducted two months after the training showed that the effect of each variable was continuing.