Hibrid total kalça protezlerinde erken rehabilitasyon sonuçlarının yaşa göre karşılaştırılması
Comparison of early rehabilitation results in relation to age in hybrid total hip prosthesis
  1. Tez No: 59411
  2. Yazar: TEMİM ERİKLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. S. ŞÜKRÜ ARAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Total Kalça Protezi, Fizyoterapi, Rehabilitasyon, Yaşlanma, Total Hip Prosthesis, Physiotherapy, Rehabilitation, Aging
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Ekim 1996 tarihleri arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda Hibrid TKP uygulanan, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu'nun Ortopedik Rehabilitasyon Ünitesince erken rehabilitasyon programına alman 35 hastanın 37 kalça eklemi üzerinde yapılmıştır. Hastalar; 60 yaş aşağısı genç grup (21 hastanın 21 kalça eklemi); 60 yaş ve üstü yaşlı grup (14 hastanın 16 kalça eklemi) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Her iki hasta grubuna post-operatif 1. günden başlayan aynı rehabilitasyon programı uygulanmıştır. Preoperatif ve postoperatif 3. ayda değerlendirilerek her iki hasta grubundaki fonksiyonel iyileşme düzeyleri karşılaştırılmıştır. Her iki grupta preoperatif döneme göre postoperatif 3. ayda bütün parametrelerde aiılamîı aıUş sağlanmıştır (P0.05). Sonuç olarak Hibrid TKP'de her iki grupta erken rehabilitasyonun etkin ve önemli olduğu; 60 yaş altındaki hasta grubunun erken rehabilitasyon sonuçlarının 60 yaş üstü gruba göre daha iyi olduğu kararma varılmıştır.
Özet (Çeviri)
With aim of evaluate the effects of age on early rehabilitation results in Hybrid THP, thirty-five cases (37 hip joints), were included in this study. All the cases had underwent hybrid THP operation in the Department of Orthopedics and Traumatology of Dokuz Eylül University Faculty of Medicine and were included in an early rehabilitation programme, administered in the Orthopedic Rehabilitation Unit of Physical Therapy School of the same institution. The patients were divided into two age groups; those below 60 formed the young group (21 patients, 21 Hips) and those above 60 formed the old group (14 patients, 16 Hips). The same rehabilitation programme was administered, effective the first postoperative day, to both groups. The patients were evaluated in preoperative and third postoperative months and the level of improvement was compared between the groups. A significant improvement (P0.05).,,-^^n İ I In conclusion, early rehabilitation is effective and important in THP for both groups^and the early rehabilitation results in the young group were better than those of the old group.