Yetişkin bireylerde narsisizm, çocukluk çağı ruhsal travmaları ve ilişki doyumu ile cinsel tutum ve davranışların incelenmesi
Investigation of narcissism, childhood mental trauma and relationship satisfaction wi̇th sexual behaviour and attitudes in adult individuals
- Tez No: 594137
- Danışmanlar: DR. MUZAFFER ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Cinsellik, Narsisizm, Çocukluk Çağı Ruhsal Travmaları, İlişki Doyumu, Sexuality, Narcissism, Childhood Mental Trauma, Relationship Satisfaction
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Cinsellik, insanlığın oldukça önemli bir parçasıdır. Bu alanda yürütülecek çalışmalar hem alanyazına katkı sağlaması hem de klinik alanda yapılacak çalışmalar için yol gösterici olması açısından önemlidir. Cinsel tutum ve davranışlarla ilgili bu çalışmanın ilk aşamasında konuyla ilişkili olabilecek değişkenler belirlenmeye çalışılmıştır. Alanyazına bakıldığında narsisizm ve erken dönem ruhsal travmalarının bireylerin yakın ilişkilerinde önemli etkilerinin olduğu görülmüştür. Ancak bu değişkenlerin cinsel tutum ve davranışlarla ilişkisi bakımından inceleyen çalışma sayısı çok kısıtlıdır. Bu nedenle öncelikli olarak çalışmanın amacına uygun ölçekler belirlenmiştir bunlar: Beş Faktör Narsisizm Ölçeği, Çocukluk Çağı Travmatik Yaşantılar Ölçeği, İlişki Doyum Ölçeği, Cinsel Risk Alma Ölçeği, Cinsel Tutum Ölçeği ve Cinsel Heyecan Arama Ölçeği'dir. Yukarıda söz edilen ölçekler, online olarak toplamda 350 kişiye uygulanmıştır. 350 kişinin 260'ı daha önce cinsel ilişkiye girdiğini bildirirken; 90 kişi henüz cinsel ilişkiye girmediğini bildirmiştir. Bu kişilere ait verilerin analizleri de ayrıca yapılmıştır. Elde edilen verilerin çözümlemesi SPSS 22 paket programı aracılığı ile yapılmıştır. Araştırma sorularına uygun olacak şekilde bağımsız gruplar t testi, normal dağılmayan ölçekler için ise bu testin non-parametrik karşılığı (Mann-Whitney-U) uygulanmıştır. Son olarak tüm değişkenlerin ilişkilerinin incelendiği pearson korelasyon analizi yapılmıştır. Yapılan analiz sonucunda ise narsisizmin alt boyutlarından kırılgan ve büyüklenmeci narsisizmin cinsel tutum ve davranışlarla ilişkili olduğu görülmüştür. Benzer biçimde travma alt boyutlarından cinsel istismarın da cinsel risk ve cinsel heyecan arama davranışı ile ilişkili olduğu görülmüştür. Duygusal istismarın ise yalnızca cinsel risk davranışı ile ilişkili olduğu bulunmuştur. İlişki doyumunun ise cinsel tutum ve davranışlarla negatif ve pozitif yönde ilişkili olduğu görülmüştür. Elde edilen bulgular son bölümde literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Sexuality is a very important part of humanity. The studies to be carried out in this field are important in terms of contributing to the literature and guiding the studies in the clinical field. In the first stage of this study, it was tried to determine the variables that may be related to the subject. When the literature is examined, it is seen that narcissism and early psychological traumas have significant effects on individuals' close relationships. However, the number of studies examining the relationship between these variables and sexual attitudes and behaviors is very limited. For this reason, the scales were determined in accordance with the purpose of the study: Five Factor Narcissism Scale, Childhood Traumatic Experiences Scale, Relationship Satisfaction Scale, Sexual Risk Taking Scale, Sexual Attitude Scale and Sexual Excitement Search Scale. The above-mentioned scales were applied to 350 people online. 260 of the 350 people reported that they had previously had sexual intercourse; 90 people reported that they have not yet had sexual intercourse. Analyzes of the data of these individuals were also performed. The data were analyzed by SPSS 22 package program. The independent groups T test was used in accordance with the research questions and the non-parametric equivalent (Mann-Whitney-U) of the test was used for the scales that were not distributed normally. Finally, Pearson Correlation Analysis was performed to examine the relationships among all variables. As a result of the analysis, it was found that fragile and grandiose narcissism, one of the sub-dimensions of narcissism, was related to sexual attitudes and behaviors. Similarly, sexual abuse, one of the sub-dimensions of trauma, was associated with sexual risk and sexual excitement seeking behavior. Emotional abuse was found to be associated only with sexual risk behavior. Relationship satisfaction was negatively and positively related to sexual attitudes and behaviors. The findings are discussed in the light of the literature in the last section.