Konya-Doğanhisar Tokluoğlu maden sahası killerinin astar, terra sigillata ve sırsız raku uygulamaları
Konya-Doganhisar Tokluoglu mineral area clays ceramic slip,terra sigillata and naked raku applications
  1. Tez No: 594187
  2. Yazar: YASEMİN DURAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞERİFE YALÇIN YASTI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Astar, Terra Sigilatta, Sırsız Raku, Kil, Slip, Terra Sigilatta, Naked Raku, Clay
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Seramik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Kil içerikli hammaddeler, seramik alanında hem sanatsal hem de endüstriyel boyutta yeni bir şeylere ulaşma çabasıyla birçok araştırmaya konu olmuştur ve halen olmaktadır. Genellikle bu araştırmalarda sanatsal seramikle uğraşanlar farklı bir doku ve renk elde etme çabasındadır. Buna karşın endüstriyel alanda çalışanlar, özellikleri geliştirme, daha kolay temin edebilme, üretim maliyetini düşürme vb. amaçlarını gütmektedirler. Bu çalışmanın konusu da Konya-Doğanhisar ilçesi civarındaki Toklu Madenciliğe ait sahadan temin edilen gri, bej veya açıklı- koyulu kırmızı toprak renklerine sahip 10 farklı kil kullanılarak parlak görünümlü astar elde edilmesi ve sırsız raku pişirimindeki etkilerin incelenmesi üzerinedir. Çalışmanın ilk aşamasında killerin kimyasal analizleri ve 1000 °C'deki pişme renkleri belirlenmiştir. Aralarından seçilen birkaç kil 1200 °C'de de pişirilmiştir. Renk ve yüzey pekişme farkı gözlemlenmiştir. Killerden astar elde edilmesinde iki farklı yöntem uygulanmıştır. Birinci astar hazırlama yöntemi killerin su ile homojen karıştırılması ve 100 meshlik elekten geçirilmesi şeklindedir. Diğer astar hazırlama yönteminde ise killerin Terra Sigillata astarlarda olduğu gibi ince taneleri ayrıştırılmıştır. Bu işlem sırasında yüzdürücü olarak cam suyu (sodyum silikat) kullanılmıştır. Her iki yöntemle elde edilen astarlar (kil+ su karışımları) daldırma metoduyla deri sertliğindeki yaş bünyeye (döküm çamuru) uygulanmış ve 1000°C deki pişirim sonuçları karşılaştırılmıştır. İnce tanecikli astarların bir kısmında kuruma veya pişme sırasında bünyeden kavlama şeklinde ayrılmalar görülmüştür. Çalışmanın ileriki aşamasında ince tanecikli astarlarla kaplanmış bünyelere Terra Sigillata ve sırsız (naked) raku pişirim teknikleri 930 – 950 °C pişirim sıcaklıklarında uygulanmıştır. Son olarak yapılan uygulamalar sonucu seçilen astarlar şamotlu çamur, ceraton beyaz çamurundan hazırlanan sanatsal uygulamalar üzerinde kullanılarak pişirimleri gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak birbirine çok yakın alanlardan temin edilen 10 farklı renk ve görünümdeki kil üzerine yapılan bu çalışmada bu killerin farklı kimyasal içeriklere sahip olduğu, pişme renklerinin farklı olduğu görülmüştür. Bu killerden oluşturulan astarlardan elektrikli fırın, Terra Sigillata ve sırsız raku pişirimi uygulamalarında farklı renk ve dokuda yüzeyler elde edilmiştir. Fakat ince taneli astarla kaplı yüzeylerin bazılarında sırsız (naked) raku pişirim tekniği ile oluşmuş dokuların su temasıyla kaybolduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Raw materials with clay, has been the subject of many researches in the field of ceramics in an effort to reach something new in both artistic and industrial dimensions. Generally, in these researches, those dealing with artistic ceramics are trying to obtain a different texture and color. On the other hand , Industrial workers have the ability to develop features, make them easier, reduce production costs, and so on they pursue their goals. The subject of this study is to obtain a glossy-looking slip using 10 different clays with gray, beige or light-colored red soil colors obtained from the Tokluoğlu Mining site in the vicinity of the Konya-Doğanhisar district and to investigate the effects on naked raku firing. Chemical analysis of clays and firing colors at 1000 °C were determined in the first stage of the study. Several clays selected from them were also baked at 1200 ° C. Two different methods were applied to obtain slip from clays.The first slip preparation method is homogenous mixing of clays with water and sieving through 100 mesh. In the other slip preparation method, the fine grains of clays were separated as in Terra Sigilatta slips. Sodium silicate was used as the flotation agent during this process. The primers obtained by both methods (clay + water mixtures) were applied to the wet hardness (casting sludge) by dipping method and the firing results at 1000 °C were compared. In some of the fine-grained liners, separations from the structure during drying or baking were observed. In the next stage of the study Terra Sigilatta and naked raku firing techniques were applied to the surfaces coated with fine particle slips 930- 950 °C at firing temperatures. As a result of the last applications, the selected primers were fired using chamotte mud and ceraton white mud on artistic applications. As a result, in this study on 10 different colors and appearance clay obtained from very close areas, it was seen that these clays had different chemical contents and different firing colors. The surfaces of different colors and textures were obtained from the laces formed from these clays, in the electric furnace, Terra Sigilatta and naked raku firing applications. However, in some of the surfaces covered with fine particle slips, it was observed that the tissues formed by the naked raku firing technique disappeared with water contact.