Affetme kapasitesi nesne ilişkileri perspektifinden bir bakış açısı
The capacity to forgive: an object relations perspective
- Tez No: 594188
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CİHAD KISA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Psikoloji, Philosophy, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Affetme, Kapasite, Tolerans, Hoşgörü, Psikoloji, Forgiveness, Capacity, Tolerance, Leniency, Psychology
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Affetme, affetme kapasitesi ve affetme süreçleri üzerine odaklanan çalışmada ilk olarak kişilikte bu yapı ve süreçlerin ortaya çıkmasına neden olan yaşamsal deneyimler nesne ilişkileri kuramı bağlamında ele alınarak yorumlanmıştır. Affetme ve bu kavramla ilişkili terimler etimolojik açıdan değerlendirildikten sonra özellikle günümüzde gündelik yaşamda bu kavramın çok sık olarak kullanıldığı alanlar ayrıntılı olarak incelenmiştir. Akabinde farklı dinlerin“af”kavramına ilişkin bakış açıları irdelenmiştir. Bu bağlamda“tolerans”ve“hoşgörü”kavramlarının“affetme”ve“kapasite”kavramları ile ilişkisi üzerinde durulmuştur. Bilimsel kariyerlerinin büyük bir bölümünü bu konuya tahsis etmiş olan ve bu çalışmalarıyla da ön plana çıkmış olan bazı bilim insanlarının affetme ve affetmenin çeşitleri üzerine ileri sürdükleri düşünce ve görüşler değerlendirilerek kadim sorunların çözümüne yönelik olarak bazı yeni önerilerde bulunulmuştur. Bu bağlamda ülkemizde de kabul edilmiş hasta hakları kapsamında yeri olan Manevi Danışmanlık uygulamasına değinilmiştir. Affetmeyle ilgili olarak birinci bölümde kavramsal çerçeveye, ikinci bölümde psikolojik yaklaşım ve süreçler, son bölümde ise Gartner'ın konuya ilişkin çığır açıcı düşüncelerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the study which focuses on forgiveness, forgiveness capacity and forgiveness processes, first of all, the experiences that lead to the emergence of these structures and processes in personality are interpreted in the context of object relations theory. After the forgiveness and the terms related to this concept have been evaluated in terms of etymology, the areas where this concept is frequently used in daily life are examined in detail. Then, the perspectives of different religions regarding the concept of“amnesty”are examined. In this context, the relationship between the concepts of“tolerance”and“lenience”with“ forgiveness”and“capability ”are emphasized. Some of the ideas and opinions put forward by some scientists who have devoted a large part of their scientific careers to this subject that came to the forefront with these studies have been evaluated and some new suggestions are made for the solution of these ancient problems. In this context, the practice of Moral/Spiritual Counseling, which has a place in the scope of the rights of patients accepted in our country is mentioned. In the first part the conceptual framework, in the second part psychological approaches and processes and in the last part Gartner's groundbreaking ideas are given related with forgiveness.