Ücret toplama araçlarında karekod algılama performansının arttırılması ve gömülü sistem gerçeklenmesi
Improving quick response code detection performance in fare collection tools and embedded system implementation
  1. Tez No: 594268
  2. Yazar: BURAK ŞAHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDOĞAN SAVRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: karekod, toplu taşıma, tek kullanımlık bilet, ödeme sistemi, OTSU, QR kod, public transportation, single-use ticket, payment system, OTSU
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektronik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Toplu taşıma sistemleri; işe ve alışverişe gitmek gibi hayatımızın bir çok noktasında seyahat ihtiyaçlarımızı karşımaktadır. Toplu taşıma sistemlerinde kullanılan ödeme yöntemleri güvenilir olmalıdır. Bu amaç doğrultusunda birden farklı yöntem ücret toplama sistemi içerisinde yer almaktadır. Bunlardan başlıcaları, tek ve çok kullanımlık temazsız kart ile ödeme, tek kullanımlık biletler ile ödeme, taşınabilir cihazlar ile ödeme ve daha geleneksel bir yöntem olan nakit para ile ödemedir. Güvenli bir yolculuk deneyimi yaşayabilmek için şöför ile para arasında en az seviyede iletişim kurulması gerekmektedir. Aksi taktirde şöförün kaza yapma ihtimali artmaktadır. Bu amaç doğrultusunda ücret düşüm terminalleri ile yolcu arasında etkileşim sağlanması en doğru yöntemler arasındadır. Turistik seyahatler gibi tek binişlik uygulamalarda birden çok okumaya elverişli kartlar kullanıcı açısından maliyetli olmaktadır. Bu yüzden tek kullanımlık bilet uygulamaları tercih edilmektedir. İki boyutlu karekod barındıran kâğıt biletler, bir kamera veya okuyucu sayesinde algılanır ve ardından geçiş onayı verilir. Ancak kare kod bulunduran biletlerin kolay kopyalanabilmesi, bu sistemlerin en büyük açıklarındandır. Bu sorunun çözümü için oluşturulan karekodun güvenlik katmanı içermesi gerekmektedir. Morötesi ışık altında görünebilen ikinci bir QR kodun da kâğıt üzerine basılması ile oluşturulan biletler, Linux temelli bir gömülü sistem cihazında bulunan kamera ile algılanmaktadır. Algılanan görüntü Otsu algoritması kullanılarak analiz edilmiş ve üçlü veri şifreleme yöntemiyle çözümlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Public transportation systems; It meets our travel needs at many points of our lives, such as going to work and shopping. Payment methods used in public transport systems must be reliable. For this purpose, multiple different methods are included in the fare collection system. The most important of these are single and multi-use contactless cards, payment with single-use tickets, payment with mobile devices and payment with cash, which is a more traditional method. In order to have a safe journey experience, minimum communication between the driver and the money is required. Otherwise, the chances of the driver having an accident increase. For this purpose, it is among the most accurate methods to provide interaction between fare collection terminals and passengers. In single-use applications such as tourist travel, multiple readable cards are costly for the user. Therefore, single-use ticket are preferred for that. Paper tickets containing two-dimensional data matrix are detected by a camera or reader, and then pass is granted. However, the easy copying of tickets with QR codes is one of the biggest deficits of these systems. To solve this problem, the data matrix created must contain a security layer. Tickets generated by printing a second QR code, which can be seen under ultraviolet light, are detected by the camera in a Linux-based embedded system device. The perceived image was analyzed using Otsu algorithm and analyzed by triple data encryption method.