1877-1879 tarihli Merzifon Şer'iyye Sicilindeki tereke kayıtlarının değerlendirilmesi
Evaluation of tereke records in Merzifon Şer'iyye Registry dated 1877-1879
  1. Tez No: 594444
  2. Yazar: PINAR SİNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPASLAN DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Merzifon, Tereke, Şer'iyye Sicilleri, 19.y.y, Merzifon, Tereke, Şer'iyye Registers, 19.y.y
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Osmanlı Devleti'nin hem iktisadi hem de içtimai hayatı hakkında bizim için mühim kaynak niteliği taşıyan tereke kayıtları, Osmanlı hukuk sistemine göre, ölen kişilerin geride bıraktıkları eşya ve mallarının tespit ve taksimi kadıların görevleri arasında yer alır. Sözlükte ise“geride kalan; geriye bırakılan”anlamlarına gelen muhallefin çoğulu olan muhallefât kelimesi yerine belgelerde tereke (terike) ve metrûkât da geçer. Tez çalışmamızın ana konusu, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesinde görev yapmakta olan Sayın Prof. Dr. Alpaslan Demir'in Tokat Müzesinde“Tokat Müzesi gelen-giden evrak kayıt defteri”nde yapılan araştırmalar sonucunda tespit etmiş olduğu Merzifon Şer'iyye Sicilindeki 1877-79 yılları arasını kapsayan tereke kayıtlarıdır. Bu çalışmada 112 tereke kaydında geçen hükümler hakkında detaylı bilgi verilmiş ve bu bilgileri gerek nicelik gerekse nitelik açıdan değerlendirilmiştir. Tez; giriş, dört bölüm ve sonuçtan oluşmuştur. Tezimizin giriş kısmında genel bir değerlendirme yapılıp, bilgi verildikten sonra birinci bölüme geçilmiştir. Birinci bölümde çalışmanın amacı, yöntemi ve izlenilen yol ile ilgili bilgi verilmiştir. İkinci bölümde, şer'iyye sicilleri ve Osmanlı Devleti'ndeki yeri ve önemi hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde, şer'iyye sicillerine tereke kayıtlarının nasıl yapıldığı ve terekedeki bilgiler aktarılmıştır. Dördüncü ve son bölümde ise İslam hukukuna göre mirasın, mirasçının tanımı yapılmış ve terekedeki bulgular hakkında bilgi verilmiştir. Sonuç kısmında ise elde edilen tüm bilgiler değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
According to the Ottoman legal system, the determination and distribution of the goods and property left behind by the deceased are among the duties of the judges. In the dictionary“the remaining; The word 'muhallefat'', which is the plural of muhallef, which means geriye left behind geçer, is replaced by tereke and metrûkât in documents. The main subject of our thesis is who is working at Gaziosmanpaşa University in Tokat Prof. Dr. Alpaslan Demir's Tokat Museum ”Tokat Museum incoming and outgoing documents in the registry" as a result of research conducted in the Merzifon Şer'iyye Register 1867-79 are records of the land. In this study, detailed information was given about the provisions mentioned in the 112 tereke record and this information was evaluated both in terms of quantity and quality. Thesis; introduction consists of four chapters and results. In the introduction part of our thesis, a general evaluation is made and after the information is given, the first part is started. In the first part, the aim, method and the course of the study are given. In the second part, information about the Sharia registers and their place and importance in the Ottoman Empire is given. In the third section, how the land registrations are made and the information in the land are given to the registers. In the fourth and last part, the definition of the heir and the heir according to Islamic law is made and information about the findings in the estate is given. In the conclusion part, all the information obtained were evaluated.