Gaziantep hamamları
Gaziantep baths
  1. Tez No: 594473
  2. Yazar: HALİL YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CELİL ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Yıkanma, Hamam, Gaziantep, Türk Hamamı, Ottoman Architecture, Baths, Gaziantep, Turkish Bath
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Çalışmamın ilk aşamasında, ana başlığı oluşturan hamam yapılarının mimari gelişim süreci hakkında bilgiler verilerek; Osmanlı hamamlarına giriş yapılmıştır. Bu düzende devam eden araştırma, Gaziantep merkezinde yer alan hamamlar esas alınarak katalog bölümü oluşturulmuştur. Katalog kısmı günümüzde mevcut olan, günümüzde mevcut olmayan ve unesco somut olmayan kültürel miras listesindeki hamamlar (Gaziantep kültüründe temizlenmeyi etkileyen hamam gelenekleri) şeklinde üç bölüme ayrılarak aktarılan bilgilerin kolay anlaşılması sağlanmıştır. Yapılar incelenirken tarihi, mimarı, yaptıranı, varsa vakfiyesi, onarımları, genel özellikleri ve mimari fonksiyonları üzerinde durularak ayrıntılı bir çalışma yapılmaya çalışılmıştır. Son bölümde ise incelenen yapıların plan tipleri, malzemesi, yapı elemanları, aydınlatma düzenleri ve süsleme elemanları hakkında değerlendirme yapılmıştır. Bazı hamam planları birbirleriyle karşılaştırılmıştır. Ayrıca çalışma, fotoğraf ve çizimlerle desteklenerek somut bilgilere ulaşılma amaçlanmıştır. Sonuç olarak Gaziantep merkezinde yer alan hamam örnekleri bize Anadolu içerisinde ve Anadolu dışındaki hamam kültürünü, mimari özelliklerini ortaya çıkartıp ayırt edebilme imkânı vermektedir.
Özet (Çeviri)
In the first phase of our study, the introduction of the Ottoman baths was given by giving information about the architectural development process of the bath buildings that make up the main title. Our ongoing research in this order, the Gaziantep section of the catalog based on the baths were created. The catalog section The baths in the present, non-present and unesco intangible cultural heritage list (bath traditions affecting the cleanliness in the Gaziantep culture) are divided into three sections as baths and the information is transferred to be understood easily. In the examination of the buildings, a detailed study has been made by emphasizing the history, architect, builder, foundation, repair, general features and architectural functions of the buildings. In the last section, the plan types, materials, building elements, lighting arrangements and decoration elements of the buildings were evaluated. Some bath plans were compared with each other. In addition, it is aimed to reach concrete information supported by working photographs and drawings. As a result, the bath samples in the center of Gaziantep give us the opportunity to discover and distinguish the bath culture, architectural features outside Anatolia and Anatolia.