Osmanlıda hamam kültürü ve saray hamamları
Ottoman public bath and palace public bath
  1. Tez No: 615696
  2. Yazar: MELTEM FISTIKÇI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEL ÖZLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Tarih, Art History, History
  6. Anahtar Kelimeler: Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı, Saray, Hamam, Roma, Byzantine, Seljuk, Ottoman, Palace, Bath
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Türk kültürünün önemli bir parçası olan hamamların değişikliğe uğradığı bilinse de günümüzde de varlığını koruyabilmiştir. Tez de Türk hamamlarının ve Saray hamamlarının tarihsel süreç içerisinde ne gibi değişikliklere uğradığı ve gelenekleri konu edilmiştir. Antik Çağdan bu zamana kadar insanların deniz ve nehir kenarlarında yıkandığı bilinmektedir. Daha sonra ki dönemlerde bu durumun nasıl geliştiği ve mekân haline geldiği tarihsel süreçle ortaya çıkmıştır. Romalılardan başlayıp, Bizans ve Selçuklulardan da Osmanlı devletine geçen bu kültürün, gündelik yaşamda ki önemi ise Tarihçiler tarafından belirtilmektedir. Osmanlı Devletine başkentlik yapan İstanbul şehrinin 1453'den başlayıp 1922' ye kadar ki en büyük gözde hamamlarının mimari özellikleriyle beraber nasıl değişikliğe uğradığına değinilmiştir. Özellikle Osmanlı Devletinin yapmış olduğu çarşı hamamları, gelir kaynağı olmuştur. Hamamların renkli hayatı özellikle kadınlar açısından önem arz etmektedir. Loğusa hamamı, nişan hamamı, asker hamamı, kız bakma hamamı gibi sosyal olayların gerçekleştiği yerdir. Saray hamamlarında da aynı durum söz konusudur. Saray hamamlarında ki fark şudur, cariyelerin, ağaların, valide sultanların, padişahların hamamları ayrıdır. Hepsi aynı düzen içerisinde farklı malzemelerle inşa edilmiştir. Zamanla Saray hamamları da tahribata uğrayıp, çıkan yangınlar sonucu ortadan kaybolmuştur ama tadilatlar neticesin de tekrar kullanıma açılmıştır.
Özet (Çeviri)
Even if we have seen it has changed, Turkish bath which are an important part of Turkish Culture,have been able to protect it's existence. Traditions and cahanging of Turkish baths and palace baths in historical process is been a subject. Since the ancient period it is known that people take bath seas and rivers. In later ages, how this station improved and turned into a place is shoved up with historical process. Importance of this culture which started with Romans and possed to Ottomans from Byzantins and Anatolian Seljuk in daily life is stated by historians. Turkish baths of cities like İstanbul which had been capital for Ottoman empire are mentioned with how they changed and architectural features between 1453 -1922. Especial bazoor baths which had been made by Ottomans income resources for Ottomans. The colorful life of baths are important especially for women. Bath of women after birth, bath of engagement, bath of soldier and bath of looking for an avaliable girly to marry her son are places to occur social events. Situation was the som efor place baths, the diffarence in place bath is that, sultan's odalisque's sultana's and agha's baths were seperate. They were in same order but built by different materials . In time palace baths had been damaged and vanıshed because of the fires that broke eut. But with alterations palace baths is opened again.