Metformin'in ratlarda gürültüye bağlı oluşan işitme kaybını iyileştirici etkisinin odyolojik, biyokimyasal ve histopatolojik parametrelerle değerlendirilmesi
Determination of the healing effect of metformin on noise-induced hearing loss via audiological, biochemical and histopathological parameters in rats
  1. Tez No: 594485
  2. Yazar: ÖZGE GEDİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ BABADEMEZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: ABR, DNA hasarı, DPOAE, Gürültüye Bağlı İşitme Kaybı, Metformin, Rat, ABR, DNA damage, DPOAE, Noise-Induced Hearing Loss, Metformin, Rat
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Gürültüye maruziyet işitsel sistemde mekanik ve metabolik hasara neden olmaktadır. Gürültüye maruziyet neticesi hücre ölümünün asıl nedeni olarak iç kulağa kan akımının azalması, serbest radikallerin üretimi ve dış tüy hücrelerinin selüler nekrozu gösterilmektedir. Gürültüye maruziyetin işitme eşiklerinde geçici ve kalıcı değişikliklere neden olduğu bilinmektedir. Çalışmadaki amacımız; bir antioksidan türevi olduğu bilinen Metformin'in gürültüye bağlı oluşan işitme kaybı üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Çalışmamızda normal işitme ile uyumlu olduğu düşünülen DPOAE ve ABR sonuçlarına sahip 32 adet Spraque Dawley dişi rat dört gruba ayrılmıştır. Grup 1 ve Grup 2'ye bazal ölçümlerden sonra 8 saat boyunca 100 dB SPL'de geniş bant gürültü uygulanmıştır. Grup 2'ye gürültünün ardından 1. günden itibaren başlamak üzere 14 gün boyunca Metformin verilmiştir. Grup 3'e bazal ölçümün ardından gürültüye maruz bırakılmaksızın 14 gün boyunca Metformin verilmiş, Grup 4'e ise hiçbir işlem uygulanmamıştır. Gürültüye maruziyet sonrası Grup 1 ve 2'ye 1, 7 ve 14. günlerde, Grup 3 ve 4'e ise 7. ve 14. günlerde tekrar odyolojik ölçümler yapılmıştır. 14. gün sonunda ise biyokimyasal ve histopatolojik değerlendirmede kullanılmak üzere tüm ratlardan intrakardiyak kan örnekleri alınmış ve ratların kokleaları eksize edilmiştir. Çalışmamızın odyolojik ve biyokimyasal sonuçlarına göre; metformin uygulaması gürültüye bağlı oluşan işitme eşikleri üzerinde iyileştirici etkiye sahiptir. Çalışmamızın histopatolojik sonuçlarında ise gürültüye maruz bırakılan gruplar ile kontrol grubu arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Bu durumun çalışmamızda ışık mikroskupu kullanılmasından kaynaklanabileceği, elektron mikroskopu ile kokleadaki çok küçük değişikliklerin daha ayrıntılı bir şekilde tespit edilebileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Exposure to noise causes mechanical and metabolic damage on auditory system. The main reason for cell death as the result of exposure to noise is shown as the decrease in blood flow to internal ear, production of free radicals and cellular necrosis of outer hair cells. It is known that exposure to noise causes temporary and permanent changes in hearing thresholds. Our aim in the study is to evaluate the effect of Metformin known as an antioxidant derivative, on noise-induced loss of hearing. In our study, 32 Spraque Dawley female rats which have DPOAE and ABR results considered to be consistent with normal hearing, were divided into four groups. Broadband noise was applied to Group 1 and Group 2 for 8 hours at 100 dB SPL after basal measurements. Group 2 was administered Metformin for 14 days after the noise starting from the 1st day. After basal measurement, Group 3 was administered Metformin for 14 days without being exposed to noise while no process was applied to Group 4. After exposure to noise, audiological measurements were carried out to Group 1 and 2 on days 7 and 14 and to Group 3 and 4 on days 7 and 14. At the end of day 14, intracardiac blood samples were received from all rats to be used in biochemical and histopathological evaluation and cochleas of rats were excised. According to audiological and biochemical results of our study, metformin application has a healing effect on noise-induced hearing thresholds. In histopathological results of our study, no significant result was found between the groups being exposed to noise and the control group. It was considered that this case could be due to using light microscope and by using electron microscope, that very tiny changes in cochlea could be identified in more details.