Investigation of preservice science teachers' nature of science understanding and decision making on socioscientific issue through the fractal model
Fen bilgisi öğretmen adaylarının sosyobilimsel konuya ilişkin bilimin doğası anlayışlarının ve karar vermelerinin fraktal model üzerinden araştırılması
- Tez No: 594563
- Danışmanlar: PROF. DR. JALE ÇAKIROĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen Eğitimi, Bilimin Doğası, Karar Verme, Sosyobilimsel Konu, Karar Vermenin Fraktal Modeli, Science Education, Nature of Science, Decision Making, Sociocientific Issue, the Fractal Model of Decision Making
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 342
Özet
Bu nitel bir gömülü kuram çalışmasıdır ve bilimin doğasına dair gelişmiş (Grup S) ve gelişmemiş (Grup U) anlayışları olanların sosyobilimsel konuya ilişkin karar verme süreçlerini nasıl işlettiğini ortaya koyma amacı taşır. İlk olarak fen bilgisi öğretmen adaylarıyla odak grup görüşmeleri üzerinden ön çalışma yapılmıştır. Elde edilen bulgular ile sosyobilimsel konuda- yapay et karar vermeyi içeren ana çalışmanın yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmeleri geliştirilmiştir. Ana çalışmada, 12 katılımcının açıklamaları analiz edilmiş ve özellikle referandum durumu gibi gerçek yaşam durumlarındaki karar verme sürecini yansıtan, Karar Vermenin Fraktal Modeli adı verilen yeni bir karar verme modeli oluşturulmuştur. Karar vermede, bilimin doğasının beş boyutuna (yaratıcılık ve hayal gücü, gözlem ve çıkarım, deneysel temellilik, öznellik ve toplumsal ve kültürel bağlılık ile ilgili) ait merceklerin ve örneğin hayvan hakları (ahlak), ekonomik, risk etkeni gibi 23 diğer merceğin varlığı Fraktal Model üzerinden tespit edilmiş ve açıklanmıştır. Karar verirken, her katılımcılın çoklu mercek kullanımı ile birden fazla perspektif ile değerlendirme yaptığı anlaşılmıştır. Grup S ağırlıklı olarak kendi gelişmiş bilimin doğası anlayışlarıyla aynı doğrultuda bilimin doğası mercekleri kullanımı yaparken, Grup U bazı durumlarda daha karmaşık bir şekilde bilimin doğası mercekleri kullanımı yapmıştır. Genel olarak, referandum simülasyonunu rasyonel ritüalizm ile Grup U, tam gaz ileri yaklaşımı ile Grup S, yapay etin Türkiye marketlerinde satılması için EVET ile bitirmiştir. Karma-tarama yapan katılımcılar HAYIR oyu vermiştir ve sadece bu 3 katılımcı kararlarında deneysel-temellilik ile ilgili bilimin doğası merceğini iyi bir şekilde kullanmıştır.
Özet (Çeviri)
This is a qualitative grounded theory study to reveal how decision making (DM) processes on socioscientific issue (SSI) in a referendum case are operated by unsophisticated (Group U) and sophisticated (Group S) ones in terms of nature of science (NOS) understandings. Firstly, pre-study was conducted with focus group interviews with pre-service science teachers. With the findings, semi-structured in-depth interviews of main study for DM on SSI- the artificial meat was developed. In main study, 12 participants' responses were analyzed and new DM model named the Fractal Model of DM which reflects real life situation DM process especially referendum case was constructed. In DM, NOS lens usages of five NOS aspects about creativity and imagination, observation and inference, empirical-basis, subjectivity, and social and cultural embeddedness, and, 23 other lens usages such as animal rights (morality), economic, risk factor etc. were detected and explained through the Fractal Model. It was understood that, with multiple lens usage, each participant had multi-perspective considerations in DM. While Group S used NOS lenses mainly parallel with their NOS understandings, in same case Group U used NOS lenses in a more complicated way. Generally, Group U with rational ritualism and Group S with go-for-it approach ended the referendum simulation with YES for sale of the artificial meat in Turkish markets. Three participants with mixed-scanning voted NO and they were only participants who used sophisticatedly NOS lens about empirical-basis in their decision.