Fikri mülkiyet ve rekabet hukuku ilişkisi
The relationship between intellectual property and competition law
  1. Tez No: 594586
  2. Yazar: ZEYNEP HUŞ İŞGÖREN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH AYDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Fikri mülkiyet hukuku, rekabet hukuku, hakkın tüketilmesi, zorunlu lisans, ortak menşei, standart gerekli patent, yıkıcı dava, pay-for-delay, Intellectual property law, competititon law, the principle of exhaustion, compulsory licence, the doctrine of common origin, standart essential patent, predatory litigation, pay-for-delay
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 277
Özet
“Fikri Mülkiyet ve Rekabet Hukuku İlişkisi”başlıklı bu tezde fikri mülkiyet hukuku ile rekabet hukuku arasındaki ilişkinin niteliğinin incelenmesi ve iki disiplinin temas noktalarının ortaya konulması hedeflenmiştir. Tezin ilk bölümünde fikri mülkiyet hukukunun genel esasları, ikinci bölümünde rekabet hukukunun genel esasları, üçüncü bölümde ise bu iki hukuk dalı arasındaki temel ilişki ile özellik arz eden durumlar ele alınmıştır. Özellik arz eden durumlar kapsamında ise daha çok rekabetin korunması amacıyla fikri mülkiyet haklarına getirilen sınırlama halleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to analyze the features of the relationship between intellectual property law and competition law and reveal the touch points of these two disciplines. In the first chapter the general principles of IP law, in the second chapter the general principles of competition law and in the third chapter some spesific situations alongside of the essential relationship between these two disciplines are examined. In the context of the specific situations, the limitations to IP rights with the purpose of protection of competition are mostly examined.