Motorlu taşıt sektöründe fikri mülkiyet hukuku ve rekabet hukuku ilişkisi
Interface between intellectual property law and competition law in the motor vehicles industry
- Tez No: 348193
- Danışmanlar: DOÇ. MEHMET ÖZDAMAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Intellectual property, Competition law, Motor vehicles, Spare parts, Repair clause
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ticaret Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
?Motorlu Taşıt Sektöründe Fikri Mülkiyet Hukuku ve Rekabet Hukuku İlişkisi? konulu yüksek lisans tezi çalışmasında, motorlu taşıt sektöründeki satış sonrası hizmetler pazarında onarım amaçlı kullanılan yedek parçalara ilişkin tasarım hakkının mutlak şekilde korunmasının yol açtığı rekabet sınırlamaları ve söz konusu soruna yönelik gelişmiş hukuk düzenleri ve Türk hukukunda benimsenen yaklaşımlar incelenmiştir. Bu çerçevede iş bu çalışmada; bir endüstriyel tasarım türü olarak yedek parçaların hangi fikri mülkiyet hukuku rejimleri kapsamında korunduğu, belirtilen rejimlerin hak sahibine tanıdığı inhisari yetkilerin satış sonrası hizmetler pazarındaki rekabet düzeyine etkisi ve söz konusu alanda fikri mülkiyet ve rekabet hukuku arasındaki dengenin sağlanabilmesi için yabancı hukuk düzenlerinde gerçekleşen çözüm arayışları değerlendirilmiş; belirtilen hususlar dikkate alınarak Türk hukuku bakımından ulaşılan sonuçlar ve muhtemel çözüm önerileri sunulmuştur. Anahtar Sözcükler 1. Fikri mülkiyet 2. Rekabet hukuku 3. Motorlu taşıt 4. Yedek parça 5. Onarım istisnası
Özet (Çeviri)
The subject of this study is the competition restrictions caused by extension of design rights to spare parts of motor vehicles that is used to repair the vehicle so as to restore its original appearance, and approaches adopted in major legal systems and Turkish law in this regard. This study provides an overview of the types of intellectual property rights granting legal protection to design rights on spare parts, the restrictive effect of exclusionary powers vested in right holders and the legislative proposals developed in foreign legal systems to balance intellectual property rights policy and competition policy. In the light of the outcome of this analysis, this study concludes with evaluation of current Turkish design legislation and prominent judicial decisions, and with humble proposals to improve the current approach in Turkish legal system with respect to repair clause and its interpretation by the courts.