Tevekkül – iman ilişkisi
Relationship between tawakkul and belief
- Tez No: 594739
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET EMİN GÜNEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Güven, teslimiyet, iman, tevekkül, tevhid, irade, sabır, tefviz, dua, rızık, ecel, kader, Trust, submission, faith, resignation, tawheed, will (irade), patience, tafwid, prayer, sustenance (rizq), death (ajal), divine destiny (qadar)
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Allah'a güven ve teslimiyetin en güzel ifadesi olan iman ve tevekkül konuları Kelami meseleler arasında olup Kur'an'da önemli bir yere sahiptir. İman, tevekkülü şekillendiren en temel unsurdur. Nitekim Allah'a inancı tam olan bir kimsenin tevekkül inancı da tam olacaktır. Bu bağlamda çalışmamızda tevekkül-iman ilişkisini ile aldık. Allah'a karşı duyulan güven ve teslimiyetin kişiyi fiillerinde tembelliğe sevk etmesi doğru değildir. Bir kimse öncelikle sebeplere başvurduktan sonra inancının bir gereği olarak sonucu Allah'tan bekleyip neticeye razı olmalıdır. Bu açıdan çalışmamızda tevekkülde insan iradesinin etkin olup olmadığı hususunda ortaya çıkan görüş farklılıklarından da bahsettik.Tevekkül-iman ilişkisinin daha net anlaşılması açısından tevhid, irade,sabır, tefviz, dua, rızık, ecel ve kaderi tevekkül-iman birlikteliği açısından ele aldık. Çalışmamızda tevekkülün gerekli olup olmadığı, tevekkül edenlerin özellikleri, tevekkülün mertebeleri ve tevekkül etmenin neticeleri gibi hususlara yer verdik.
Özet (Çeviri)
The faith (iman) and resignation (tawakkul) that is the best expression of trust and submission to Allah are among the kalam issues and also have an important place in the Qur'an. Faith is the most constituent element shaping resignation. Indeed, any person who has whole faith to Allah will have whole faith to resignation. In this context, we discussed the relationship between faith and resignation in our present study. It is hardly an exaggeration to state that the trust and submission to Allah don't bring about anyone to being slack in daily life. Firstly, human beings should appeal for reasonsand then wait for the results from Allah as a requirement of his belief and should be willing to what happened. In terms of the mentioned perspective, we also handled-the diverse perspectives that emerged in whether human beings will (irade) is effective daily life or not. In order to better understanding the relationship between faith and resignation, we have quarreled tawheed, will (irade), patience, relegation of matters to God (tafwid), prayer, sustenance (rizq),death (ajal), and divine destiny (qadar), terms from the point of faith and resignation. In our present study, we have elaborated some others points such as the resignation is required or not, stages of resignation, and the results of doing resignation.