Arap Baharı sonrası körfez ülkelerinin ekonomi politiği: Suudi Arabistan ve Katar örneği
Political economy of gulf states after Arab Spring: The case of Saudi̇ Arabi̇a and Qatar
- Tez No: 594798
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Economics, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Arap Baharı, Körfez Ülkeleri, Suudi Arabistan, Katar, Ekonomi Politik, Arab Spring, Gulf Countries, Saudi Arabia, Qatar, Political Economy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışmada 2010 yılı sonunda Tunus'ta başlayan ve Arap Baharı olarak adlandırılan Arap halk ayaklanmalarının Suudi Arabistan ve Katar bağlamında ekonomi politik analizi yapılmıştır. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde ekonomi politik kuramı açıklanmıştır. İkinci bölümde Arap Baharı sürecinde yaşananlar tarihsel bağlamda irdelenmiştir. Üçüncü bölümde Arap Baharı'nın Orta Doğu ekonomisine etkileri araştırılmıştır. Son bölümde ise Suudi Arabistan ve Katar'ın bölgede yaşanan isyan süreçlerindeki iç ve dış politik tutumları incelenmiş ve bunun ülke ekonomilerine etkisi analiz edilmiştir.Arap Baharı körfez ülkelerini pek çok açıdan etkilemiştir. Suudi Arabistan ve Katar tutum itibarıyla diğer ülkelerden farklılaştığı için ayrıca incelenmiştir. Suudi Arabistan'ın Arap Baharı'na karşı olması ve dış siyasetteki proaktif tavrı bölgede ilişkilerin bozulmasına neden olmuşsa da Suudi Arabistan ekonomisinde yıkıcı bir etki yaratmamıştır. Katar denge unsuru olarak yer aldığı bölgede Arap Baharı'na zaman zaman destek olmuşsa da konjonktür gereği mevcut rejimleri desteklemiştir. Katar bölgeye yeni yatırımlar yaparak ticaret hacmini artırmıştır. Ancak Arap Baharı'ndaki tutumu ilerleyen dönemde bölge ülkeleri ile dış ilişkilerin kopmasına neden olmuştur. Bu çalışmada vaka analizi yöntemi kullanılmıştır. Körfez bölgesinden yalnızca iki ülkenin incelenmiş olması çalışmanın sınırlılığını ifade etmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, economy political analysis of the Arab popular uprisings, which started in Tunisia at the end of 2010, called Arab Spring, was conducted in the context of Saudi Arabia and Qatar. The study consists of four parts. In the first part, economy political theory is explained. In the second part, the events experienced during the Arab Spring are examined in historical context. In the third chapter, the effects of the Arab Spring on the Middle East economy were investigated. In the last section, the domestic and foreign political attitudes of Saudi Arabia and Qatar in the rebellion process in the region are examined and the effect of this on the national economies is analyzed.The Arap Spring affected the Gulf countries in many ways.Since Saudi Arabia and Qatar differ in attitude from other countries,they are also examined.Although Saudi Arabia's opposition to the Arab Spring and its proactive attitude towards foreign policy caused the deterioration of relations in the region, it did not have a devastating effect on the Arabian economy. Although Qatar supported the Arab Spring from time to time in its region as a balance element, it supported the current regimes due to the conjuncture. Qatar increased its trade volume by making new investments in the region. However, his attitude in the Arab Spring led to a break in foreign relations with the countries of the region in the future. In this issue, case study method was used. The fact that only two countries from the Gulf region have been examined indicates the limitation of the study.