Arap baharı bağlamında Türkiye-Katar ilişkileri
Turkey Qatar relations in the context of the Arab Spring
- Tez No: 407851
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURHAN KÖROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Middle East, Arab Spring, Turkey, Qatar
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Ortadoğu rejimlerini derinden etkileyen Arap Baharı ve sonrasında ortaya çıkan tabloda Türkiye-Katar ekseninin beraberinde getirebileceği fırsatları ve oluşturabileceği riskleri değerlendirmek bu tezin amacını oluşturur. Birinci bölümde, I. Dünya savaşı sonrası dönemde Osmanlı İmparatorluğu'nun dağılması ile birlikte Ortadoğu'da ortaya çıkan kronik problemlere değinilerek, olası nedenlerinin ne olabileceği açıklanmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde, tarihsel bir perspektiften yola çıkarak 1871-2011 yılları arasında Türkiye ve Katar'ın ilişkileri ve Ortadoğu politikaları ele alınarak, Ortadoğu'da Türk-Katar ekseni incelenmiştir. Üçüncü bölümde, Arap Baharı geniş kapsamlı olarak açıklanarak Tunus, Mısır, Libya, Suriyeve diğer Körfez ülkelerinde gerçekleşen olaylar ele alınmıştır. Dördüncü bölümde ise 2011-2014 yılları arasındaki Arap Baharı ve sonrası dönemde Türkiye ve Katar'ın bölgeye yönelik kültürel, siyasi ve ekonomi politikaları incelenmiştir. Çalışmanın sonuç kısmında ise çalışmanın genel bir değerlendirilmesi yapılarak Türkiye ve Katar'ın Arap Baharı ve sonrasındaki politikalarında uyumluluk ve risklerin değerlendirilmesi yapılmıştır. Anahtar Kelimeler : Ortadoğu, Arap Baharı, Türkiye, Katar
Özet (Çeviri)
The objective of this thesis is to evaluate the relationship between Turkey-Qatar and the consequential opportunities and risks presented, in the aftermath of the Arab Spring which deeply affected Middle East regimes. In the first section, referring to the period after World War I, the reasons of the disintegration of the Ottoman Empire and the subsequent chronic problems arising in the Middle East, have been explained. In the second part, from a historical perspective, the relationship between the Middle East policies of Turkey and Qatar between 1871-2011 and the Turkish Qatar axis have been considered. In the third section, the Arab Spring is broadly explained, incorporating Tunisia, Egypt , Libya and Syria. Other incidents that occurred in the Gulf are additionally discussed. In the fourth section, the cultural, political and economic policies between the years 2011-2014 are examined. As an overall evaluation, the results of the working policy of Turkey and Qatar in the Arab Spring and it's aftermath and subsequent risks have been discussed.