Lider davranış özelliklerinin iş tatminine olan etkisinin ölçülmesi (Özel hastaneler üzerinde bir uygulama)
Measuring the effect of leader behavior properties on employer satisfaction (An application on private hospitals)
  1. Tez No: 594911
  2. Yazar: AHMET YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP ÖZGÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Lider Davranışı, İştatmini, İçsel Tatmin, Dışsal Tatmin, Leader Behavior, Job Satisfaction, Internal Satisfaction, External Satisfaction
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Gerçekleştirilen bu çalışma ile iş yerinde sergilenen lider davranış özelliklerinin çalışanların iş tatmin üzerinde etkisinin olup olmadığı incelenmiştir. Çalışma kitlesi Gaziantep ilinde faaliyet gösteren özel hastahanelerde görev yapan hastane çalışanlarından oluşturulmuştur. Nicel araştırma yönteminin kullanıldığı bu çalışmada veri toplama tekniği olarak anket yöntemi kullanılmıştır. Bu kapsamda 445 anket formu çalışanlara dağıtılmıştır. Bu anketlerin 413 tanesi veri girişi için uygun bulunmuştur. Çalışma sonuçlarına göre lider davranışı ile çalışanların; cinsiyet, yaş, kurum türü, kurumdaki görevleri arasında istatiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Diğer taraftan hastane çalışanlarının içsel ve dışsal tatminleri ile yaş, medeni durum arasında, dışsal tatmin ile kurum türü ve kurumdaki görev arasında istatiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it is examined whether the leadership behavior characteristics exhibited in the workplace have an effect on the job satisfaction of the employees. The working group was composed of hospital staff working in private hospitals operating in Gaziantep province. In this study, quantitative research method was used, and questionnaire method was used as data collection technique. In this context, 445 questionnaires were distributed to employees. 413 of these surveys were found suitable for data entry. According to the results of the study; A statistically significant difference was found between gender, age, type of institution and duties in the institution. On the other hand, there was a statistically significant difference between internal and external satisfaction of hospital staff and age, marital status, external satisfaction and type of institution and duty in the institution.